20:12 / 13.03.2021.

Autor: MIljenko Karačić/Dnevnik/HRT

Do ljeta novi izborni zakon u BiH

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Bosna i Hercegovina do kraja lipnja trebala bi dobiti novi izborni zakon. Uključivat će presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i Suda u Strasbourgu o ukidanju diskriminacije predstavnika nacionalnih manjina. Vođe HDZ-a BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, na putu do konačnog dogovora, ohrabrio je i američki diplomat zadužen za Zapadni Balkan. 

Ovotjedni razgovori izaslanstava HDZ-a BiH i SDA rezultirali su približavanjem stajališta o promjeni Izbornog zakona BiH. Dragan Čović i Bakir Izetbegović nakon održanih izbora u Mostaru sada dogovaraju promjenu Izbornog zakona.

- Pokušavamo pomiriti dva principa na kojima ova država počiva, građanski princip i etnički princip. Što i o čemu odlučujemo kada smo građani, što i kada odlučujemo kada predstavljamo narode – kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Obje strane napokon su spremne na kompromis, čak i manje ustavne promjene, ako će one najzad presjeći političku farsu koja traje godinama.

- Naš je princip otprilike ovo, da nam je drago da i jedni i drugi razumijemo da moramo naći zajedničko rješenje. Prevažno mi je stajalište da jedan narod neće drugome birati predstavnike, ali naravno da to moramo uskladiti s odlukama Ustavnog suda i Suda u Strasbourgu – pojašnjava Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Najvažnije je sada da oba političara uvjere javnost da je to moguće.

- Zato je bitno da se napravi neka "win-win" situacija u kojoj gospodin Izetbegović može poručiti bošnjačkoj javnosti kako se radi praktično o zadovoljavajućem rješenju s Bošnjake, a s druge strane gospodin Čović može reći da su ostvarili svoj cilj, da biraju svoje legitimne političke predstavnike – smatra Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista.

Ozbiljnost priči daje odlučnost međunarodne zajednice da se promjene naprave prije iduće izborne godine, a sve će trebati proći i parlamentarnu proceduru. Zato se već u svibnju očekuje proširenje razgovora na sve parlamentarne stranke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!