Napokon pomak u operaciji u Sueskom kanalu

28.03.2021.

07:46

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/B.A./I.Z./HRT/Hina

default error photo

Nastavljaju se pokušaji da se odsuče megakontejnerski brod "Ever Given" koji je nasukan u Sueskom kanalu i već šesti dan blokira jedan od najprometnijih trgovačkih putova na svijetu. Posljednje vijesti govore kako se brod malo pomaknuo, što je probudilo nadu da bi kanal, kojim godišnje prođe gotovo 20.000 brodova, uskoro mogao biti deblokiran.

video thumb

Danonoćno se pokušava pomaknuti nasukani divovski brod. Naizmjenice po 12 sati odsukuju ga tegljači i jaružala koja su već iskopala desetke tisuća kubičnih metara pijeska, ali posao im otežava stijena ispod broda. Os broda pomaknuta je 30 stupnjeva, kormilo i propeleri su proradili, ali grdosija dugačka 400 metara i dalje je dijagonalno nasukana i blokira Sueski kanal. 

Predstavnici tvrtke koja upravlja kanalom rekli su da je određeni uspjeh postignut i nadaju se da bi brod mogao zaploviti do danas navečer.

Jučer je iskopano oko 20.000 tona pijeska oko Ever Givena i brod je počelo vući 14 tegljača u nastojanju da ga oslobodi.

General Osama Rabie, upravitelj Sueskog kanala, kazao je da je voda počela teći ispod broda.

- Ne možemo odrediti koliko je točno vremena potrebno da se riješi ovaj problem. Riječ je o brodu s velikim teretom i u plitkoj vodi. Ne znam što će se događati s brodom nakon bušenja i guranja, rekao je Rabie.

Sve otežavaju jaka plima i vjetar u Sueskom kanalu, a nizozemska kompanija koja radi na odsukivanju broda tvrdi da se nije suočila s tako složenim zadatkom. Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi naredio je pripreme za uklanjanje 18.300 kontejnera kako bi se umanjila težina broda, dok se uprava Kanala nada da se neće morati pribjeći toj drugoj i vremenski mnogo zahtjevnijoj fazi. 


Prema prvim izvješćima brod dug 400 metara i težak 200.000 tona zaglavio se zbog pješčane oluje i snažnih vjetrova koji su utjecali na vidljivost, no Rabie kaže da vremenski uvjeti ne mogu biti glavni razlog nasukavanja broda nego da se možda radilo o tehničkim ili ljudskim pogreškama što će se utvrditi istragom. Brodom Ever Given upravlja tajvanska tvrtka Evergreen Marine i u vlasništvu je japanskog Shoei Kisena.

Jukito Higaki, predsjednik Shoei Kisen, rekao je u petak kako se čini da brod nije oštećen. Prema tvrtki Lloyd's List zastoj u kanalu onemogućava u svakom satu prolazak robe vrijedne 400 milijuna dolara.

Kanalom dnevno plovi 50-ak brodova, pa ih već sada više od 360 čeka na obje strane. Oko 12 posto svjetske trgovine obavlja se kroz Sueski kanal, a nastavi li se blokada, mogli bi se poremetiti opskrbni lanci. Dugačak 193 kilometra, ovaj kanal skraćuje plovni put od Europe prema Aziji za 7 000 kilometara. Ali neki su brodari izgubili strpljenje i svoje brodove preusmjerili zaobilaznim putom, oko Rta dobre nade, kao nekada, na putovanje dugačko 15 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!