U Bugojnu 27. godišnjica razmjene logoraša i pokop četvorice

19.03.2021.

21:13

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Komemoracija u Bugojnu

Komemoracija u Bugojnu

Foto: HRT / HTV

U Bugojnu su na 27. godišnjicu razmjene hrvatskih logoraša, koje je u logoru na gradskom stadionu držala Armija BiH, pokopani posmrtni ostaci njih četvorice koji su pronađeni prošle godine. Traga se za njih još petnaest, nasilno odvedenih iz logora.


- Žalost, ali i radost, što imamo četiri tijela, što imamo dokaz da je u Bugojnu počinjen ratni zločin, kazao je Marinko Mostarac iz Koordinacije udruga Domovinskog rata HVO-a, Bugojno. 

Na današnji dan prije 27 godina razmijenjena su 294 hrvatska zatočenika iz logora, a 19 su odvedena u nepoznatom smjeru i likvidirana. Tijela četvorice pronađena su lani na Rostovu, za ostalima se još traga.

- Znamo da su oni bili zatočeni u zloglasnom logoru stadion. Znamo da je taj logor bio pod nadzorom Armije BiH. Mi znamo da su pripadnici te vojske na okrutan način likvidirali ove naše ztočenike, rekao je Miroslav Zelić, predsjednik Općinskog vijeća Bugojna. 

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH izjavio je da „s ovog mjesta poručuje institucijama da rade svoj posao”.

- Isto tako, poruka i onima koji su izvršili ovaj zločin, da se potrude bar nakon 30 godina olakšati onima koji tragaju za ostacima najmilijih, kako bi ih se moglo ukopati i Bogu se pomoliti, dodaje. 

Na komemoraciji u Bugojnu bila su i hrvatska izaslanstva predsjednika Republike i predsjednika Vlade, a predvodili su ih general Marijan Mareković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Osuđujemo svaki zločin i očekujemo spremnost vlasti BiH u rasvjetljavanju tih događanja. Ti su ljudi odvedeni i mučeni i njihove obitelji očekuju odgovore na ta pitanja kako bi ih s pijetetom pokopali, rekao je ministar Grlić Radman.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kaže da je prošlo puno vremena.

- Neke stvari se neće nikada zaboraviti, a neke stvari moramo riješiti do kraja radi onih koji dolaze kako se više nikad ne bi ponovile.

Za zločin nad bugojanskim Hrvatima dosad nitko nije odgovarao, iako je Tužiteljstvo otvorilo istragu još prije 15 godina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!