19:22 / 15.05.2021.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Tempo cijepljenja stanovništa u EU-u među najbržim u svijetu

Tempo cijepljenja stanovništa u Europskoj uniji jedan je od najbržih u svijetu

Tempo cijepljenja stanovništa u Europskoj uniji jedan je od najbržih u svijetu

Foto: Eric Gaillard / Reuters

Sve više europskih zemalja ublažava mjere, posebno one koje mnogo očekuju od turističke sezone, poput Italije i Grčke. Istodobno Velika Britanija, u kojoj je bar jednom dozom cijepljeno gotovo 70 posto stanovništva, strahuje od naglog širenja indijskoj soja virusa koji bi mogao usporiti planove za potpuno otvaranje najavljeno za kraj lipnja.


video thumb

Tempo cijepljenja stanovništva u Europskoj uniji jedan je od najbržih u svijetu, pritom zapadne države to čine malo brže od istočnih. Prema Bloombergovoj interaktivnoj karti, većina zapadnih članica prešla je granicu od 20 posto cijepljenog stanovništva. Hrvatska je na 15.6 posto, odnosno 25. je od 27 članica. Daleko najlošije stoji Bugarska koja je, prema Bloombergovoj evidenciji, dosad cijepila samo 7.7 posto stanovnika. Grčka, koja je na 19 i pol posto, a bilježi više od 2000 novozaraženih dnevno, jučer je službeno otvorila novu turističku sezonu.

Vraćamo Grčkoj europski i svjetski primat kao odredištu koje je sinonim za gostoprimstvo i sigurnost.

Harry Theoharis, ministar turizma Grčke

Istodobno ukinuta su ograničenja kretanja grčkim građanima. Ponovno mogu na većinu otoka, ali uz dokaz da su primili obje doze cjepiva, negativan test na koronavirus ili potvrdu da su preboljeli COVID-19 prije najviše devet mjeseci.

Grčka vlada ciljano ubrzava tempo cijepljenja otočnog stanovništva. Tvrdi da je na 32 manja otoka cijepljenje već završeno, a na još desetak trebalo bi biti gotovo do kraja svibnja.

Osjećam se doista živom, dobro sam. Bila je ovo teška godina zbog COVID-a, vrlo teška za studente. Morali smo se obrazovati od kuće i tako dalje. Sad se opet osjećam živom.

Victoria Sanchez, turistica iz Češke

Rampu za dio stranih gostiju od sutra diže i Italija. Građani Europske unije, Velike Britanije i Izraela moraju pokazati samo negativan PCR test. Zabrana izlaska na ulicu nakon 22 sata ostaje na snazi, kao i mjera fizičke distance. 

- Maske su obvezne na zajedničkim prostorima u odmaralištu, ali kao što možete vidjeti, ljudi koji sjede pod suncobranima ili se sunčaju na ležaljkama, mogu ih skinuti. Prema pravilima, između suncobrana mora biti 12 metara razmaka, a u našem odmaralištu razmak je i veći, komentirao je vlasnik jednog odmarališta.

Ne računajući tzv. patuljaste države, trenutačno vodeća u Europi po udjelu cijepljenog stanovništva je Velika Britanija koja do ljeta planira ukinuti sva ograničenja u radu, obnoviti ekonomiju i ući u postepidemijsku fazu. No posljednjih dana u medijima se sve više upozorava na širenje indijskog soja koronavirusa. Britansko zdravstvo zasad niije utvrdilo da izaziva težu bolest, niti da je otporan na cjepiva.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!