Stiže Sputnjik - pitanja je puno

04.03.2021.

19:18

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/HRT

Stiže Sputnjik

Stiže Sputnjik

Foto: HTV / HRT

Popisu mutiranih varijanti koronavirusa dodajemo i češki soj - danas je potvrđen u našoj zemlji. Još prije su potvrđeni njujorški, južnoafrički i britanski soj - uz kojeg se vežu nova žarišta na jugu zemlje. Ukupno imamo 667 novih slučajeva. Da je epidemija pod dobrom kontrolom smatra se kada je udio pozitivnih među testiranima manji od 5%. A taj je udio danas 9,5 posto na nacionalnoj razini, a u pojedinim županijama i znatno veći. Stožer podatke budno prati, baš kao i proces odobravanja novih cjepiva.


Europska agencija za lijekove ocijenit će sve podatke o cjepivu Sputnjik kako bi utvrdila je li korist od njegove primjene veća od eventualnih rizika. Udovolji li cjepivo zahtjevima - sljedeći je korak davanje odobrenja. Prema riječima glasnogovornice HALMED-a Ivane Šipić Gavrilović - sve je napravljeno da se u što kraćem roku donese odluka. Puno će toga, dodaje - ovisiti o mogućnostima da iz Rusije dostave podatke.

Učinkovitost ruskog Sputnjika, prema procjenama, veća je od 90 posto. To je cjepivo sada pod povećalom Europske regulatorne agencije za lijekove (EMA). Agencija je tek prva koja treba dati zeleno svjetlo cjepivu, a zadnju riječ ima Europska komisija. Kako je iz Bruxellesa za središnji Dnevnik javila dopisnica Jasna Paro - u Komisiji kažu da nije bilo kontakata s ruskim vlastima, jer je laboratorij koji razvija Sputnjik dio ruskog vojnog kompleksa.

Lakše do dokumentacije?

U Komisiji kažu da EMA ima sve instrumente da objektivno i neovisno procijeni je li rusko cjepivo efikasno i sigurno. A do dokumentacije je lakše doći preko Slovačke i Mađarske koje su uz još 42 zemlje odobrile cjepivo Sputnjik. Međutim, ako bi ruska strana zatražila dozvolu od EMA-e - morala bi poslati svoju dokumentaciju. To se još nije dogodilo i mnogi su u Bruxellesu skeptični. Smatraju da Kremlj putem cjepiva vodi posebnu geopolitičku igru. Važno je i pitanje hoće li europski građani koji prime rusko ili kinesko cjepivo - imati pravo na propusnice za cijepljene.

Vlada je još prije od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o tom cjepivu, a premijer Andrej Plenković se danas osvrnuo i na formalnu proceduru Europske agencije za lijekove. Poručio je kako će Vlada "učiniti sve bilateralno da vidimo detalje da kada EMA odobri cjepivo - mi budemo više nego pripravni da ga nabavimo i stavimu u funkciju zaštite od Covida 19".

I 900.000 doza cjepiva tvrtke Johnson&Johnson


Potvrdio je i da se u ožujku očekuje odobrenje cjepiva tvrtke Johnson i Johnson - što znači i novih 900 tisuća doza. I dalje, kaže, imamo relativno dobru epidemiološku situaciju; premda proteklih dana bilježimo određeni rast broja zaraženih, on je ipak usporen! Naglasio je da smo po incidenciji na 4. mjestu u EU te da imamo najmanju tjednu incidenciju mediteranskim zemljama.

Sve je više slučajeva zaraženih novim sojevima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dosad je poslao više od 1000 pozitivnih uzoraka na sekvenciranje, stigli su rezultati za njih 350. 99 uzoraka pozitivno je UK varijantu, 2 na afričku i 4 na njujoršku. Britanski soj prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, uz ponešto pozitivnih u Gradu Zagrebu, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

U Hrvatskoj je potvrđen i novi, češki soj. Voditelj projekta za analizu genoma koronavirusa - profesor Kristian Vlahoviček - i Zavod "Dr. Andrija Štampar" - iz 70 uzoraka izolirali su češki soj, i to u 20% slučajeva. Upravo je britanski soj, smatraju epidemiolozi, jedan od krivaca za porast broja novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

A interes za cijepljenje raste. U prva tri dana putem interneta i telefona prijavilo se više od 45 tisuća ljudi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!