Britanija se najbrže cijepi, autobusi obilaze četvrti

13.02.2021.

18:09

Autor: Miro Aščić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Cooper Neill / REUTERS

Diljem svijeta provode se kampanje cijepljenja stanovništva protiv koronavirusa, ali s nestašicom cjepiva suočava se većina zemalja. Velika Britanija, koja je prva u svijetu počela s masovnim cijepljenjem, do ponedjeljka planira završiti cijepljenje starijih od 70 godina te najavljuje skoro ublažavanje strogih epidemioloških mjera.


Velika Britanija najbrže se cijepi u Europi. Prvu dozu cjepiva primilo je više od 14 milijuna Britanaca, ali Johnsonova vlada postavila je cilj - 15 milijuna do ponedjeljka. Cijepljeno je 9 od 10 osoba starijih od 70 godina. Tko nije, može se cijepiti čak i u autobusu koji obilazi četvrti. A i ministri su se razletjeli Otokom kako bi nagovorili one koji to još nisu obavili.   

- Na putu smo da ispunimo cilj do ponedjeljka i ponudimo cjepivo svima starijima od 70 godina te zdravstvenim i socijalnim radnicima, govori Matt Hancock, britanski ministar zdravstva.

U Ujedinjenom Kraljevstvu umrlo je najviše ljudi od koronavirusa u Europi. Ovisno o broju zaraženih, ublažavanje mjera moglo bi početi potkraj veljače. 

- Mislim da je vrlo važna učinkovitost cjepiva i njegovo djelovanje u skladu s našim očekivanjima. Optimističan sam, ali moramo biti oprezni, govori Boris Johnson, britanski premijer.

U Velikoj Britaniji prvu je dozu primilo 20 posto populacije, u Europskoj uniji manje od 3 posto. Odgovarajući na pitanje zašto Britanija provodi cijepljenje mnogo brže od Europske unije, kancelarka Merkel odgovora kako postoji razočaranje vezano za cijepljenje jer na početku nije jasno rečeno da cjepivo neće biti dostupno svima. 

Imamo različite pristupe i nije riječ o tome da smo bili škrti. Prvo, naručeno je dovoljno cjepiva, a drugo, moramo odgovoriti na pitanje koliko cjepiva mogu proizvesti europske tvornice, ističe Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Češka Republika blokirala je tri regije jer su postale žarištem širenja koronavirusa. U jednoj je 1200 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. U austrijskom Tirolu pojavio se južnoafrički soj, a zbog opasnosti od širenja novih sojeva koronavirusa Njemačka od sutra zatvara granicu s Češkom i Tirolom.  

- Pojačali smo mjere i vodimo računa da se oni koji ulaze registriraju i testiraju prema potrebi, ističe Reiner Schare, njemački policijski službenik.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije, koji su u Wuhanu istraživali nastanak koronavirusa, objavili su kako su im kineske vlasti uskratile neobrađene podatke o prvim slučajevima bolesti COVID-19, zbog čega je zabrinutost izrazila Bijela kuća.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!