Jačanje digitalnog suvereniteta Europske unije

30.09.2021.

20:03

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/P.F./HRT

Digitalni suverenitet i samostalnost EU-a

Digitalni suverenitet i samostalnost EU-a

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Razvoj cloud strategije i osnaživanje digitalne sigurnosti bile su glavne teme konferencije pod nazivom Osigurajmo digitalni suverninet europksim državama koja se održava u Bruxellesu u organizaciji europskih pružatelja IT usluga u javnom sektoru koja okuplja 11 tvrtki, među kojima je i hrvatski Apis.

Zaštita digitalnih usluga koje države pružaju građanima postala je u epidemiji goruća tema, a digitalna neovisnost novi strateški cilj Europske unije. Euritas, organizacija koja okuplja pružatelje IT usluga javnom sektoru, o toj je temi organizirala poseban sastanak u Bruxellesu.

- Tijekom epidemije svi smo naučili da je važno vratiti proizvodnju poluvodiča i farmaceutskih proizvoda nazad u Europu. Jednako tako važno je da možemo zaštiti okosnicu na kojoj počivaju naši digitalni sustavi, rekao je predsjednik EURITAS-a Markus Kaiser.

Iz tvrtke APIS IT koja osigurava IT rješenja za državnu upravu u Hrvatskoj kažu da su podaci naših građana dobro zaštićeni i da smo usklađeni s drugim državama članicama.

- Ono što je jako važno da smo mi u RH maksimalno usklađeni sa svime onime što rade druge članice Europe kroz svoja provedbena tijela, kroz državne tvrtke koje se bave informatikom. Ono što mi govorimo, da smo kreirali, napravili državni cloud, da je on operativan, da su podaci naših građana maksimalno sigurni i da s obzirom na projekte koji su pred nama, kroz Nacionalni plan oporavka, možemo samo razgovarati o širenju i još većoj sigurnosti u budućnosti, rekao je Saša Bilić, direktor APIS IT-a, potpredsjednik EURITS-a.

Bilić ističe i da digitalna suverenost znači više radnih mjesta doma.

- Jer ako govorimo o nacionalnim podatkovnim centrima, ako govorimo o infrastrukturi koja se nalazi na našem teritoriju, ako govorimo o ljudima, djelatnicima, stručnjacima koji o tome vode brigu, ako govorimo o suradnji, a to radimo s hrvatskom IT zajednicom, onda govorimo prvenstveno i o očuvanju mnogih visokostručnih i kvalitetnih radnih mjesta, rekao je Bilić.

Više od 90% naših podataka sada je pohranjeno na serverima izvan Europe. Europska unija to želi promijeniti i u sljedećih 6 godina ojačati digitalnu samostalnost Europe

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!