Natječaj za popisivače stanovništva traje do 15. srpnja

22:04 / 11.07.2021.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

U Hrvatskoj će se u rujnu provesti prvi digitalni popis stanovništva, kućanstava i stanova. Popisivanje će se odvijati na dva načina: građani će se moći sami upisivati u sustavu e-građani od 13. do 26. rujna, a tek nakon toga na teren će izaći popisivači. Traži se njih osam tisuća, a natječaj je otvoren do 15. srpnja. 

Da biste postali popisivač na terenu, morate ispuniti određene uvjete.

- Potrebna je minimalno završena srednja škola. U trenutku popisivanja osoba mora imati navršenih 18 godina, mora biti informatički pismena te imati valjanu elektroničku adresu. Zarada je od pet do šest tisuća kuna, rekla je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Studenti Ivan i Lana već su se prijavili i sada čekaju poziv za posao. Lani je to zanimljivo jer joj je kao studentici drago odraditi mjesec i za to dobiti naknadu. Ivan je pak kazao da mu se posao čini fleksibilan te da ga se može raditi tijekm cijelog dana.

Prednost pri zapošljavanju imaju nezaposleni i studenti. Dok je na istoku zemlje odaziv velik, u priobalnim županijama ipak je malo slabiji. Brković dodaje da druga faza popisa počinje 27. rujna, kada je turistička sezona pri kraju. 

Poziv za popisivače još je otvoren.

- Zovem sve zainteresirane stanovnike, prvenstveno tih priobalnih područja, da na našim mrežnim stranicama www.popis2021.hr pristupe i da ispune prijavu da postanu popisivači i sudjeluju u prvom digitalnom popisu, rekla je Brković.

Natječaj je otvoren do 15. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!