"Cetinje jučer kao pojas Gaze, dolazak helikopterom je valjda nova moda"

08:20 / 06.09.2021.

Autor: HRT

Napisi crnogorskih medija nakon nereda u Cetinju

Napisi crnogorskih medija nakon nereda u Cetinju

Foto: HRT / IMS

Svakako, samo ne mirno, prošlo je jučerašnje ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinju u Crnoj Gori. U sukobima protivnika ustoličenja s policijom letjele su šok-bombe, suzavci i Molotovljevi kokteli, gorjele su gume. Crnogorski mediji pišu o desecima ozlijeđenih prosvjednika i policajaca. 

- Cetinje je jučer ličilo na pojas Gaze! O tome trebaju razmisliti oni koji donose odluke. Čovjek je dolazio na svoj posao tu i do sada, tako da ovo je valjda nova moda, da helikopterom dolazi na posao. Nije mu to trebalo!, rekao je jutros za HTV jedan od Cetinjana.


Pogledajte što su nam još rekli građani:

Sandra Lacković izjavila je za središnji Dnevnik HTV-a da se stanje u Cetinju potpuno smirilo i normaliziralo te da se ni po čemu sada ne može zaključiti da je stanje bilo dramatično. 

Prema posljednjem popisu stanovništva više od 90% Cetinjana izjasnili su se kao Crnogorci, a ono što, čini se, najviše zamjeraju mitropolitu Joanikiju, što se uostalom može vidjeti i na transparentima u samome gradu - to je da on ne priznaje crnogorsku naciju. 

O jučerašnjim neredima danas izvještavaju svi crnogorski mediji. Neke od naslovnica crnogorskih tiskovina poručuju: "Nezapamćena sramota!", "Klasičan primjer okupacije prijestolnice!", "Ustoličenje prošlo, ožiljci su ostali". 

Do svih ovih zbivanja Crna Gora bila je duboko podijeljeno društvo. Sada se ovaj jaz samo produbio. Na Cetinju kažu da nova, prije godinu dana izabrana, prosrpski orijentirana vlada samo dodatno produbljuje taj jaz. Pitanje je može li se taj problem riješiti dijalogom i kako će se uopće riješiti. 

- Cetinje je mjesto gdje je preko 90% stanovništva orijentirano protiv Srpske pravoslavne crkve i postoji izražena mržnja prema svima koji pripadaju drugim narodima osim crnogorskom, rekao je među ostalim srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. A srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin istaknuo je da jučerašnji događaj u Cetinju jasno pokazuje koliko je bitno da svi Srbi budu složni. Poručio je: ako ne stvorimo srpski svijet, nećemo dočekati iduću generaciju Srba.

Osude nereda u Crnoj Gori stižu iz EU i Hrvatske 

Nerede i žestoke sukobe u Crnoj Gori osudio je Europski parlament. Osude stižu i iz Hrvatske. 

-  Ovo ne izgleda dobro, podsjeća na neke situacije koje smo gledali u devedesetima koje su dolazile od strane Beograda prema susjednim zemljama. Tako da se nadam da će se strasti smiriti i da će se poštovati suverenitet Crne Gore, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Na žalost svi smo morali proći kroz ono što prolazi Crna Gora, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. I meni je koji imam određene korijene u toj zemlji osobno je teško gledati što se tamo događa. Ovo čak možda podsjeća na jogurt revoluciju s kraja osamdesetih, dodao je.

- Vidimo da Srpska pravoslavna crkva izaziva tenzije ne samo ponekad u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama tako da to nije ništa novo. Ona djeluje više kao politička organizacija nego kao vjerska pa ćemo vidjeti ishod, kazao je Stjepo Bartulica, sborski zastupnik Domovinskog pokreta. 

Jučerašnje nerede u Cetinju kometirao je u Studiju 4 HTV-a jutros i crnogorski pisac i izdavač Milorad Popović. 

- Gospodin Joaniki je beznačajan čovjek s oskudnim intelektom, ali njegov šef Porfirije koji kod vas u Zagrebu ima jedan pristojan ugled kao čovjek dijaloga, ovdje se pokazuje da je jedan veliki licemjer. On je jučer izjavio nešto što graniči s propagandom Milomira Marića i tog najgoreg beogradskog žutila da su pokušali snajperom da ga ubiju, nije štedio na kritikama Popović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!