I parlament RS-a negira genocid, uveo kazne za vrijeđanje entiteta

18:56 / 30.07.2021.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Parlament RS-a odbacio Inzkove odluke i uveo kazne za vrijeđanje entiteta

Parlament RS-a odbacio Inzkove odluke i uveo kazne za vrijeđanje entiteta

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Vodstvo Republike Srpske ustrajno negira da se u Srebrenici dogodio genocid, pa je zakon koji zabranjuje negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina izazvao veliku buru u srpskom entitetu i ujedinio tamošnje parlamentarne stranke. Skupština RS-a izglasala je da entitet neće surađivati s institucijama BiH u vezi s odlukom visokog predstavnika.

Na teritoriju tog entiteta neće se primjenjivati izmjene kaznenog zakona BiH što ih je u srpnju nametnuo bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko i kojima je predviđeno kažnjavanje svih koji niječu sudski dokazane činjenice o ratnim zločinima, uključujući genocid u Srebrenici te nagrađuju ili veličaju počinitelje tih zločina.

Parlament je usvojio i izmjene entitetskog kaznenog zakona kojima će se sankcionirati oni koji "izvrgavaju poruzi" naziv RS, njezinu zastavu, grb i himnu, a izrijekom je kao kazneno djelo navedeno eventualno nazivanje RS-a "ili njezinih naroda" genocidnima.

Za to su propisane kazne do čak 15 godina zatvora. Zakone su zajednički predložili klubovi zastupnika stranaka sa srpskim predznakom.

- Za zakone su glasovali svi srpski zastupnici, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Dodao je da je Inzko taj koji je zakomplicirao stanje u zemlji i izazvao jednu od najvećih kriza od završetka rata. Bivšeg visokog predstavnika optužio je da "umanjuje srpske žrtve i prekraja povijest".

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ujedno čelnik vladajuće stranke u RS-u, rekao je uoči sjednice parlamenta kako je to odgovor na djelovanje Inzka koje u entitetu smatraju nezakonitim, baš kao što nezakonitim vide i imenovanje njemačkog političara Christiana Schmidta za njegova nasljednika.

- Visoki predstavnik nije legalno izabran, a onda nema obveze da se s njim surađuje. Najvažnije će biti kako ćemo se kretati dalje, a to je da inzistiramo na zaključcima koje smo donijeli, kazao je Dodik.

Visoki predstavnik na odlasku Valentin Inzko rekao je da taj zakon nije protiv Srba i da nema kolektivne krivnje za zločine. U oproštajnom govoru citirao je tamošnju poslovicu.

- Da kuća nije tijesna kad čeljad nisu bijesna. Ta naša zajednička kuća zove se BiH i zaista ne treba da bude tijesna, izjavio je Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH na odlasku.

- Znamo da postoje vrlo intenzivni pokušaji da se izborni zakon iznova regulira. Postoje tehnička pitanja koja imaju veze s vjerodostojnošću. To bi u svakom slučaju trebalo razjasniti, na primjer mogućnost zaštite podataka putem elektroničke obrade. Treba spriječiti svaku pomisao o izbornoj prevari ili kupnji glasova, kaže Christian Schmidt, novi visoki predstavnik za BiH.

Dužnost preuzima u ponedjeljak, kao 8. visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i drugi iz Njemačke. Cilj mu je, kako je rekao, da postane suvišan!

Predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je da je stranka podržala zakone jer želi osigurati da novi visoki predstavnik Schmidt tijekom svog mandata ne nametne niti jednu odluku ili zakon. 

- Ako (Schmidt) posegne za ovlastima to će biti eskalacija opasnih razmjera, kazao je Šarović.

Zastupnica bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Begija Smajić, stanovnica Srebrenice, rekla je kako je sa svojim kolegama tražila da se ne dovodi u pitanje zakon koji zagovara poštivanje nepromjenjivih povijesnih činjenica.

- Oni koji danas nisu spremni priznati i osuditi genocid (u Srebrenici) spremni su ga počiniti nad mojim sinovima i mužem, smatra Smajić.

Bošnjački zastupnici u parlamentu RS-a najavili su da će spriječiti stupanje novih zakona na snagu pozivajući se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Ako bi ustavni sud RS-a odbacio njihov prigovor, kako je to već godinama praksa jer tamo odlučuju suci koje je postavio Dodikov SNSD, žalit će se ustavnom sudu BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!