Dijabetičari rizični, i jedna doza čini razliku

23.02.2021.

20:14

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/HRT

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Zeljko Lukunic / /PIXSELL

Koronavirus ne bira žrtve, no opasniji je za rizične skupine, među kojima su i dijabetičari. Zbog infekcije se razina šećera u krvi otima kontroli, a time raste vjerojatnost težih komplikacija.

No samo jedna doza cjepiva, prema istraživanju škotskih znanstvenika, smanjuje rizik od hospitalizacije na COVID odjelu za 85 posto.

Gospođa Neda Crnojevac živi s dijabetesom 21 godinu i injekcije su dio njezine svakodnevice. Današnji ubod i doza cjepiva znače zaštitu od koronavirusa. Puno joj znači, kaže, što se cijepila s obzirom na to da je načetog zdravlja, a komunikaciju s vršnjacima zbog pandemije je prekinula.

Dijabetičari pripadaju rizičnoj skupini, zaštita im je prijeko potrebna 

- Imaju povećani rizik za razvoj teže kliničke slike, povećani rizik za smrtni ishod. Nerijetko završavaju na respiratoru, imaju potrebu za mehaničkom ventilacijom. Vrlo često imaju nažalost smrtni ishod, upozorava prof. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju "Vuk Vrhovac" i predsjednik Društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a.

U Hrvatskoj je registrirano više od 315 tisuća oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da ih je gotovo pola milijuna. Savez dijabetičkih udruga proveo je anketu o cijepljenju koja je pokazala da oni koji se ne žele cijepiti, kao razlog navode strah od nuspojava. Radi se o subjektivnim percepcijama, kaže Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, nada se da će pacijenti imati povjerenja u svoje liječnike i da neće preispitivati odluke koje oni donose iz dana u dan i iza kojih, kaže, stoje.

I Pfizerovo i Modernino i AstraZenecino cjepivo imaju gotovo jednaku učinkovitost, poručuje prim. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a. Sva tri cjepiva izazivaju podjednako često i vrlo slične nuspojave. Ali najvažnije je da jednako sprječavaju teške oblike bolesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!