Unatoč višim cijenama, Istra je i dalje top destinacija

26.08.2021.

07:01

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Unatoč višim cijenama, Istra je i dalje top destinacija

Unatoč višim cijenama, Istra je i dalje top destinacija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Cijela je Istra ove godine - top destinacija. Rovinj, poznat po velikom broju luksuznih hotela, visokim cijenama i izvanpansionskoj ponudi, prvi u Hrvatskoj zabilježio je dvomilijunto noćenje. Zbog pandemije, sve je više gostiju koji su sigurnost i distancu, a to nerijetko znači i bolju kvalitetu, spremni i više platiti.

Luksuzna lokacija u kampu s pet zvjezdica. No prvi red do mora za Austrijanca Rolanda - nema cijenu. Pa tu ostaje cijele sezone. Dok je supruga na poslu, društvo mu rade tigrice.


- Prvo kad pogledaš cjenik, ostaneš zaprepašten, ali na kraju kada vidiš koliko se za tu cijenu nudi, od bazena, saune, plaža, mora i infrastrukture, shvatiš da je cijena opravdana!, rekao je Roland Moschitz, Austrija.


To je objašnjenje što su se od 800-tinjak smještajnih jedinica prvo popunile one najskuplje. To znači više stotina eura na dan za mobilnu kućicu s bazenom i pogledom od milijun dolara.


- Značajno smo ulagali u dodatne aktivnosti, animacija, aquapark, hrana i napitci, kapovi sami po sebi postaju luksuzni dio u turizmu, objašnjava Bruno Radoš, direktor operacija Valamarovih kampova.


Tradicionalno luksuzni dio u turizmu su mali hoteli, ove godine većinom popunjeni 100 posto. U Brtonigli ove godine iznenađenje, gosti broj jedan su - Hrvati. Posebno oni koji su dosad birali inozemstvo, no nakon lani otkrivaju i domaće adute.


- To će biti četvrta godina da imamo iste cijene, želimo biti ozbiljni, ne želimo profitirati od posebne situacije, istaknuo je Tullio Fernetich, vlasnik hotela San Rocco.


Pa tu sigurnost uz toplu obiteljsku atmosferu biraju ove godine i Belgijanci, Nijemci, Austrijanci te tradicionalno Slovenci.


- Dobiješ puno za ono što plaćaš. Namirnice vrhunske, vino odlično, ako bi stavio na vagu s Grčkom, Italijom, Francuskom, stvarno je Istra u velikoj prednosti, kaže Matjaž Murko, Slovenija.


Pa je vrijeme da tu prednost ozbiljno i iskoristimo, jer očito je da postojeća infrastruktura, unatoč tome što se svake godine ulaže u bolju kvalitetu i zvjezdicu više, neće moći zadovoljiti potražnju.


Je li konačno vrijeme da se odmaknemo od masovnog turizma i okrenemo održivom?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!