Plenković: Hrvatski međunarodni položaj nije nikad bio snažniji

24.08.2022.

20:00

Autor: Dragan Nikolić/T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Hrvatski međunarodni položaj nikad nije bio snažniji, rekao je u srijedu u Zagrebu premijer Andrej Plenković na svečanom otvaranju Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika.


- Upravo je završio govor premijera Andreja Plenkovića koji se obratio ne samo hrvatskim veleposlanicima i generalnim konzulima, diplomatima koji predstavljaju Hrvatsku u inozemstvu već i stranim veleposlanicima akreditiranim ovdje u Zagrebu, javio je u središnjem Dnevniku HTV-a Dragan Nikolić.

- Sutra i prekosutra na rasporedu je svojevrsna godišnja inventura hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta. Sigurno je da s prvim danom 2023. Hrvatska ulazi u eurozonu i Schengen - ostvarena su dva velika prioriteta Plenkovićeve vlade. Utrt je put i hrvatskom članstvu u OECD, dodaje Nikolić.

- Jedan drugi prioritet, poboljšavanje statusa Hrvata u BiH i dalje je, nažalost, u slijepom kolosijeku - neće biti promjene izbornog zakona, a to je zapravo možda i jedina inicijativa oko koje se na području vanjske politike slažu predsjednik Republike i predsjednik Vlade RH. Svatko na svoj način, uz različite alate, pokušava tu nešto napraviti, ustvrdio je Nikolić. 

Još jedan primjer različitih stajališta u vanjskoj politici dvaju sukreatora te politike jeste imenovanje novih veleposlanika i generalnih konzula i tu je zapravo na djelu potpuna blokada. U ovom trenutku u svojevrsnom je limbu je 30 do 40 diplomata diljem svijeta jer je rotacija u debelom kašnjenju ili nije niti počela, kaže Nikolić.

Plenković je rekao da se svijet u godinu dana, od prošle konferencije, promijenio i postao zahtjevniji, pa će zahtjevnija postati i uloga diplomatskih predstavnika čiji će angažman postati vezaniji za gospodarske, energetske i financijske teme.

- Mi danas možemo zaista jasno reći da naš međunarodni položaj nikada nije bio snažniji, rekao je premijer pred predstavnicima diplomacije i nizom ministara iz vlade u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. Položaj će dodatno od početka iduće godine biti osnažen članstvom u europodručju i schengenu, kazao je Plenković.

- Devet i pol godina nakon članstva mi ćemo biti s obje noge čvrsto u jezgri i motoru užega kruga europske integracije. To je ogromno političko postignuće. Hrvatska se time pridružuje samo 15 zemalja koje su članice Europske unije, NATO-a, europodručja i šengenskog prostora, naglasio je premijer.

- To govori o pripadnosti Hrvatske najužem krugu, a kad smo dio najužeg kruga onda znamo da smo bitno zaštićeniji i sigurniji, ne samo u obrambenom i političkom smislu nego prije svega ekonomskom i financijskom smislu, rekao je Plenković.


- Nadam se, kao što ste to činili dosad, svojim iskrenim entuzijazmom i domoljubljem promovirati hrvatske interese, jačati naš identitet na međunarodnoj razini i tako pridonijeti boljitku svih nas, zaključio je svoje obraćanje diplomatima.

Godišnja konferencija diplomata održat će se u četvrtak i petak u Zagrebu.

Konferenciju u četvrtak ujutro otvara Plenković, nakon čega slijedi obraćanje ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, kao i panel rasprave s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem, te potom s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

U petak je predviđeno i obraćanje grčkog šefa diplomacije Nikosa Dendiasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!