HRT u Odesi: Grad koji je geostrateški i ekonomski bitan i Ukrajini i Rusiji

02.09.2022.

20:29

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT

Javljanje Dragana Nikolića iz Odese

Javljanje Dragana Nikolića iz Odese

Foto: Dnevnik / HRT

Najveća ukrajinska luka danas obilježava svoj dan. Ekipa HRT-a je u Odesi, odakle se javio Dragan Nikolić. 

Za cijelu Odesku oblast označena je prije sat i pol sirena za uzbunu za zračne napade. Nitko u gradu nije okom trepnuo, niti pokušao pronaći zaklon. To je ono čemu svjedočili i u Lavrovu na zapadu Ukrajine. Ovaj grad je naučio živjeti punim plućima, pokušava pomiriti ratnu stvarnost, javio je Nikolić.

Trenutno u gradu traje koncert, dodao je, ukrajinskih glazbenih zvijezda u čast ukrajinske vojske. Svečanost je danas počela podizanjem zastava i otkrivanjem smjerokaza novih gradova, prijatelja Odese.

- Odesa je danas geostrateški i ekonomski bitna i Ukrajini i Rusiji. Ona je, uz Krim, jedno od uporišta Putinove želje, ideje o vladanju cijelom crnomorskom obalom. Prije rata je ovdje živjelo 62% Ukrajinaca i 29% Rusa, dodao je.

- Odesa je oduvijek mamila talentirane umjetnike i glazbenike, milijune turista. Unatoč tomu, među tim takozvanim pristalicama u naš grad odjednom su se pojavili u barbari i neljudi koji su iz nekog razloga odlučili da im je Odesa trn u oku. Od prvog dana masovne agresije Rusije na Ukrajinu Odešani su s oružjem u rukama krenuli braniti našu zemlju i njenu teritorijalnu cjelovitost. Braniti slobodu koja je oduvijek bila našom najvećom vrijednošću. Okupatori su nešto govorili o oslobađanju, o ruskom jeziku, ali možda još nisu shvatili da u Odesi mi u prvom redu govorimo ukrajinski, a ponekad i našim odeskim jezikom, rekao je gradonačelnik Genadij Truhanov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!