HRT na južnoj ukrajinskoj bojišnici: Prizori kataklizmični, spaljena zemlja

14.11.2022.

19:40

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Dragan Nikolić

Dragan Nikolić

Foto: HRT / HTV

Stanje na južnoj ukrajinskoj bojišnici i dalje prati ekipa HRT-a. Reporter Dragan Nikolić večeras je u Mikolajivu, koji je pod neprestanim ruskim napadima, a od Hersona je udaljen samo sedamdeset kilometara.

Nikolić je kazao za središnji Dnevnik HTV-a kako su prizori kataklizmični, spaljena zemlja u svakom pogledu.

Sablasno pusto

- Prvo želim reći da se iz Mikolajiva javljamo jer je to prvi veći grad do Hersonske oblasti iz kojega je moguća uspostava stabilnog signala za javljanje uživo. Tijekom našeg današnjeg boravka u razorenim selima Hersonske oblasti, većinom nije bilo nikakvog signala na mobitelu. Želim reći i to da je ovo mjesto pada ruskog projektila na stambenu zgradu u Mikolajivu prije četiri večeri, dvoje mrtvih i dvoje ranjenih, a s obzirom na to da Rusi napadaju kada padne mrak tek smo malo manje zaštićeni nego u miniranom Hersonu, poručio je HRT-ov reporter.

Razminiranje Hersona, kao i njegove okolice, jedna je od najvažnijih hitnih mjera, poručio je to danas i predsjednik Zelenski. Ukrajinske vlasti objavile su inače da su njihove snage u tjedan dana oslobodile 179 naselja u Mikolajivskoj i susjednoj Hersonskoj oblasti.

- U neka od hersonskih sela danas je ušla i naša kamera, naravno, u ona koja su razminirana. Ondje gdje su se prije osam mjeseci vodile teške i krvave borbe, sada je sablasno pusto. Uz ostatke projektila na krovovima kuća, spaljene tenkove unutar samih kuća, poručio je Nikolić. 

Stanovnici dolaze i plaču nad zgarištima svojih domova

- Stanovnici tih sela, s kojima smo danas pričali, grcaju u suzama od radosti zbog slobode, ali istovremeno se pitaju kako je nakon svega što se događalo ruska vojska otišla samo tako, preko noći. I je li se to moglo dogoditi i prije, dodao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već je naznačio da se na oslobođenom području Hersonske oblasti pronalaze dokazi o ratnim zločinima.

Samo u Hersonu i okolici njih četristotinjak, na tragu masovnih grobnica u Buči, Izjumu i Mariupolju.

- U selima u kojima smo danas bili, a koja navečer okuje temperatura koja se opasno približava ništici, još je gore nego u Hersonu u kojemu nema vode, struje, topline, danas je hersonska bolnica primila lijekove i druge medicinske potrepštine za oko tisuću pacijenata, u grad je stigao prvi humanitarni konvoj UN-a, i to je valjda neki početak, kazao je Nikolić.

U tim selima doista nema uvjeta za život. Stanovnici dolaze u njih na sat-dva i plaču nad zgarištima svojih domova, ali i svega onoga što je zajednica godinama gradila.

Selo Posad-Pokrovske imalo je prije rata 2400 ljudi. Imalo je modernu školu, dom kulture, no, sve je to sada uništeno.

"Mislim da će se borbe nastaviti"

- Mislim da će se borbe nastaviti sve dok se sukobljene strane ne dogovore. Moglo bi sve završiti za jednu noć. Slijede velike bitke na obali Dnjepra. Zaista ne vidim nikakvu budućnost. Možda samo počne li naša vlada sve obnavljati, no zasad se ništa ne događa. I zato ljudi ne znaju kako dalje. Nisu nam rekli što da radimo, rekao je stanovnik sela Posad-Pokrovske Oleh Dolholucki, Hersonska oblast.

- Zadržat ćemo neku nadu samo ako nam netko pomogne. Trideset godina gradio sam kuću, uređivao je, sve sam izgubio. Sve je razrušeno, vidjeli ste kako izgleda, te ruševine sami ne možemo obnoviti. Nadu polažemo u volontere i međunarodne organizacije. Jer teško ćemo to sami obnoviti, dodao je stanovnik sela Posad-Pokrovske Vitalij Tatočenko, Hersonska oblast. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!