HRT uživo iz Mikolajiva: "Jug je i dalje područje neprestanih borbi"

15.11.2022.

19:24

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT/IMS

Dragan Nikolić iz Mikolajiva

Dragan Nikolić iz Mikolajiva

Foto: HTV / HRT

Jedna od devet oblasti diljem Ukrajine koje su poslijepodne napadnute je Mikolajivska. U Mikolajivu je i večeras HRT-ova ekipa.

- Nasreću, nijedan od stotinjak projektila, koliko je prema procjenama ispalila ruska vojska na ukrajinski teritorij, nije pao na Mikolajiv. Ali ovdje razorni projektili najčešće padaju kasnije navečer ili noću, i to najčešće na stambene zgrade i civilne ciljeve. Ovi napadi prvi su nakon ukrajinskog oslobađanja obližnjeg Hersona, izvijestio je Dragan Nikolić za središnji Dnevnik iz Mikolajiva.

Jug je i dalje područje neprestanih borbi, iako zasad ukrajinska vojska o tome službeno šuti. To je uostalom na tragu poruke predsjednika Zelenskog kako Ukrajina neće stati s ofenzivom, bez obzira na zimu koja dolazi.

U čišćenju i posljednjeg dijela okupiranog teritorija Mikolajivske oblasti, a riječ je o Kinburskoj kosi, noćas su navodno tri skupine ukrajinskih specijalaca s gumenjacima izvele desant na taj nenaseljeni pješčani prud.

- Glasnogovornica ukrajinske vojske za sektor jug potvrdila je inače da su se ruske snage pomaknule 15 do 20 kilometara uzduž lijeve obale rijeke Dnjepar, kako bi izbjegle granatiranje Ukrajinaca. Na društvenim mrežama, jer o napredovanjima ukrajinske vojske u realnom vremenu nikad nema službenih informacija, ovo je, ponavljam, rat, kolaju vijesti i objave o tome kako su Kahovka i Nova Kahovka, drugi po veličini grad u Hersonskoj oblasti, pod ukrajinskom kontrolom. Potvrda toga značila bi da su Ukrajinci prešli na drugu obalu Dnjepra, rekao je Nikolić. 


- U razorena hersonska sela, nemilice gađana i uništavana, život se neće vratiti još dugo. U samom Hersonu kvalitetan internet mogao bi proraditi za dva dana, a za tjedan dana biti uspostavljen neki minimum elektrodistibucijske mreže. Naveliko se obavlja razminiranje, traže i nalaze zaostali, u civile prerušeni ruski vojnici. Mi smo danas posjetili jedan od položaja ukrajinske vojske u Hersonskoj oblasti, koji se nalazio samo 3 kilometra od ruskih snaga. U bivšoj tvornici pripadnici 28. brigade ukrajinske vojske živjeli su u nehumanim uvjetima devet mjeseci. Iz mraka rovova izašli su napokon na svjetlo dana, kažu, svjesni da ništa nije gotovo, da je povratak Hersona samo jedan mali korak prema konačnom porazu neprijateljske armade, dodao je HRT-ov reporter.

video thumb

- Mislim da su Rusi otišli zbog toga što su ostali bez municije, rezervnih dijelova i bez ljudstva. A to je zato što su proveli mobilizaciju. I sami možete zaključiti da su profesionalni vojnik i netko tko je tek došao iz toplog doma nešto potpuno različito. Ovo što smo do sada izveli je dobro, ali željeli bismo ovako oslobađati i dalje, rekao je Volodimir Aleksa, pripadnik 28. brigade ukrajinske vojske.

- Krim ćemo vratiti Ukrajini. Na karti svijeta vidite gradove poput Simferopolja i Sevastopolja i lijepo piše da je to Ukrajina. Da, to je naše. A za svoje se moramo boriti. Došli smo ovamo ne da bismo se igrali u pijesku, nego kako bismo istjerali nevaljale i ostavili normalne, rekao je Konstantin Bondar, pripadnik 28. brigade ukrajinske vojske.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!