Ekipa HRT-a ušla u oslobođeni Herson

16.11.2022.

19:24

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT/IMS

Ekipa HRT-a ušla u oslobođeni Herson

Ekipa HRT-a ušla u oslobođeni Herson

Foto: HTV / HRT

Stanovništvo, ali i dužnosnici u dijelu Hersonske oblasti koja je i dalje pod okupacijom ruskih snaga, pozvani su da odu u Rusiju, a u oslobođeni Herson, u kojem je na snazi poseban režim ulaska u grad, uspjela se probiti HRT-ova ekipa. Evo što je za središnji Dnevnik javio reporter Dragan Nikolić.

- Prije samo šest dana u gradu iz kojega je u prvoj fazi rata izbjegla gotovo polovica stanovništva, a danas živi malo manje od 70.000 ljudi, vijorila se druga neprijateljska ruska zastava. Kada stanovnike Hersona upitate kako je izgledao život pod ruskom okupacijskom čizmom reći će - kao u koncentracijskom logoru. Oni koji to nisu mogli izdržati i koji su imali kamo, samo za prelazak prve linije bojišta i odlazak u 70 kilometara udaljeni Mikolajiv plaćali su i do 1500 dolara.

- Ruski vojnici koji su svjesno ovdje zaostali i prerušili se u civile i sada djeluju kao pozadinski saboteri isto kao i brojne mine kojima je grad i njegova okolica načičkan velik su izazov za ukrajinske vlasti, ništa manji ni više od 400 zatvorenika koje su Rusi pustili iz zatvora tijekom povlačenja.

- Da je bilo kao što su mnogi očekivali, da su Rusi pružili organizirani otpor, Herson je doista mogao biti ukrajinski Mariupolj. Završilo bi to u konačnici vjerojatno urbanim gerilskim ratom, borbom za svaku kuću. Ali poučeni iskustvom iz Harkivske oblasti nakon ukrajinskog blickriga u toj kontraofenzivi kada su se Rusi povukli nekontrolirano i stihijski i zapravo ostavili Ukrajincima stotine tenkova, oklopnih vozila, topništva, stotine tisuća tona streljiva. Rusi su se, kažu oni, povukli organizirano, a u tjedan dana prije toga evakuirali su, iako ukrajinska strana tvrdi da je riječ o ratnom zločinu jer je riječ o prisilnoj evakuaciji, gotovo 70 tisuća ljudi. Oni koji su se htjeli evakuirati preko Krima, a zatim u sigurne ruske regije dobili su oko 100 tisuća rubalja, malo više od 12 tisuća kuna.

Nestašica hrane, pitke vode i lijekova


- Ovo je danas Ukrajina, ovdje se vijori ukrajinska trobojnica, ukrajinske vlasti najavile su izdvajanje dva i pol milijuna dolara da se upogone osnovne socijalne usluge i za obnavljanje kritične infrastrukture potrebne za funkcionalan život. Ali ovdje je velika nestašica hrane, pitke vode, lijekova. Prije dva dana stigao je prvi humanitarni konvoj u grad, onaj UN-a.

- Herson koji je u prvom redu velika simbolična pobjeda i trijumf, ne i vojna, koji je zapravo trebao biti poticaj da Ukrajina i saveznici na Zapadu nastave istim tempom, da ne pokleknu pred zimom, sada postaje velika humanitarna priča. Taj grad mnogi označavaju psihološkom prekretnicom u ovom ratu, rekao je naš reporter Dragan Nikolić.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!