Nova snimka: ruska vojna vozila u nuklearnoj elektrani Zaporižja

19.08.2022.

12:22

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT

Pripreme za nuklearnu katastrofu

Pripreme za nuklearnu katastrofu

Foto: Dmytro Smolienko / REUTERS

Drugi po veličini ukrajinski grad Harkiv jutros je ponovno bio na udaru ruskih snaga. Treći put u tri dana granatama su zasule civilne ciljeve, danas tri gradska okruga. Poginula je jedna osoba. Internetom je, pak, počela kružiti snimka iz nuklearne elektrane Zaporižja u kojoj je, prema mnogima, alarmantna situacija, a na kojoj se vide ruska vojna vozila unutar hale s turbinama koja je povezana s nuklearnim reaktorom. 

Ukrajina i Rusija, čije su snage zauzele nuklearnu elektranu ubrzo nakon početka invazije, međusobno se optužuju za njezino učestalo granatiranje tijekom posljednja dva tjedna. Vijeće sigurnosti UN-a prošlog tjedna zbog toga je održalo hitan sastanak.


- Kako bi se izbjegli svi potezi koji bi mogli ugroziti sigurnost nuklearke u Zaporižju, mora prevladati zdrav razum. Postrojenje se ne smije koristiti kao dio bilo kakve vojne operacije. Tajništvo UN-a procijenilo je da ukrajinske vlasti mogu dati logistička i sigurnosna jamstva za potporu odlasku tima Međunarodne agencije za atomsku energiju u nuklearku, uz uvjet da to prihvate i Rusija i Ukrajina. Dotad se iz postrojenja mora povući vojna oprema i sama vojska, te izbjeći njihovo daljnje raspoređivanje. Područje treba demilitarizirati. Moramo biti jasni - svaka potencijalna šteta na nuklearnoj elektrani ravna je samoubojstvu, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.


Na demilitarizaciju područja oko nuklearke poziva i službeni Kijev, optužujući pritom Kremlj za dovođenje svijeta na rub nuklearne katastrofe.


- Glavni tajnik UN-a i ja razgovarali smo o parametrima misije tima Međunarodne agencije za atomsku energiju i činjenici da ona u Zaporižja može stići vrlo brzo i poprilično sigurno na legalan način, preko slobodnog teritorija naše države. To je jedini način. Strana koja je odgovorna za nuklearnu ucjenu zasigurno ne može biti logistička potpora takvih misija. Rusija odmah i bezuvjetno mora dopustiti predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju da uđu u nuklearku te odmah i bezuvjetno mora povući svoje trupe s njezina područja, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.


Nuklearnom elektranom, koja se nalazi južno od Zaporižja, grada koji je još pod kontrolom ukrajinskih snaga, i dalje upravljaju ukrajinski inženjeri. Kijev optužuje Rusiju da je njezin dugoročni cilj spajanje nuklearke na rusku mrežu, kako bi struju proizvedenu u njoj preusmjerila na anektirani Krim. 


- Kako bi se spriječila nuklearna katastrofa, potrebno je prisiliti ukrajinske snage da prestanu granatirati nuklearnu elektranu. Očekujemo da će stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju u vrlo bliskoj budućnosti posjetiti nuklearku u Zaporižju. Posjet je dogovoren još u lipnju, ali zaustavilo ga je Tajništvo UN-a. Ukrajinske vlasti mnogo puta dosad dokazale su sposobnost organiziranja provokacija, kao i nemogućnost kontroliranja nacionalista u svojim redovima. Zbog toga je inicijativa za uspostavu demilitarizirane zone oko nuklearke Zaporižja neprihvatljiva, rekao je Ivan Nečajev, zamjenik glasnogovornika ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u petak je rekao da ruska vojna prisutnost u nuklearnoj elektrani Zaporižja garantira da se neće ponoviti černobilski scenarij.


Ukrajinska državna energetska tvrtka Energoatom u petak je objavila da ruske snage planiraju isključiti funkcionalne energetske blokove u elektrani i odspojiti ih iz ukrajinske električne mreže. 


Dok ovih dana u Zaporižju traju vježbe hitnih službi za slučaj najgoreg scenarija, Ukrajinska agencija za nuklearnu energiju upozorava da bi isključenje složenih generatora nuklearke iz ukrajinske mreže - Rusi su najavili mogućnost gašenja reaktora u slučaju daljnjih ukrajinskih napada - onemogućilo da ih se koristi za hlađenje nuklearnog goriva u slučaju nestanka struje u postrojenju, što bi povećalo rizik od katastrofe. S ruske strane stiže, pak, upozorenje da Ukrajinci danas planiraju tzv. operaciju pod lažnom zastavom na području nuklearne elektrane.

video thumb

"Ruska Crnomorska flota izvršava zadaće"


Ruska Crnomorska flota trebala bi ove godine dobiti 12 novih brodova zajedno s dodatnim zrakoplovima i vozilima, rekao je u petak novoimenovani zapovjednik viceadmiral Viktor Sokolov, izvijestila je državna novinska agencija TASS.


- Crnomorska flota sudjeluje u posebnoj vojnoj operaciji i uspješno izvršava sve postavljene zadaće, rekao je skupini mladih časnika, prenosi TASS.


Državna novinska agencija RIA objavila je u srijedu da je Sokolov imenovan zapovjednikom Crnomorske flote. Zamijenio je Igora Osipova, koji je bio na čelu od 2019., nakon niza neuspjeha. Tjedan ranije, u eksplozijama u zračnoj bazi na Krimu uništen je veći dio jedne od zračnih jedinica flote. U travnju je vodeći brod flote, raketna krstarica Moskva, potopljena u, kako je ukrajinsko ministarstvo obrane reklo, raketnom udaru. Dva mjeseca poslije, Crnomorska flota se povukla sa strateški važnoga Zmijskog otoka, blizu ukrajinske luke Odese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!