HRT-ova ekipa u Odesi: Rusija negira ukrajinsku protuofenzivu

01.09.2022.

20:07

Autor: Dragan Nikolić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

HRT-ova ekipa u Odesi

HRT-ova ekipa u Odesi

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Danas je 190. dan ruske invazije. Ukrajina je u silovitoj protuofenzivi na jugu zemlje. 

HRT-ova ekipa nalazi se u Odesi, 150 kilometara zračne linije od okupiranog Hersona.

- Samo 110 kilometara od mjesta na kojem se nalazimo od glavne šetnice u Odesi nalazi se Mikolajiv koji će sigurno i noćas biti granatiran, kao i proteklih noći, rekao je HRT-ov novinar Dragan Nikolić u središnjem Dnevniku.

Istaknuo je da je nakon što je priopćena vijest da je ukrajinska vojska u protuofenzivi na tri mjesta probila rusku linija, i osvojila najmanje četiri sela, nastupio svojevrsni medijski muk.

- Rusija je to sve negirala, rekavši da je ofenziva s ukrajinske strane odbijena. Ako su Ukrajinci napravili pomak od samo nekoliko kilometara u dubinu ruskih položaja, ako nema tog većeg, jačeg klina, onda tih 25.000 ruskih vojnika, kako tvrde ukrajinski izvori, na desnoj strani Dnjepra mogu biti mirni. Dobro su utvrđeni, imaju oružja i nemaju velikih logističkih problema. Operativno zapovjedništvo južnog sektora ukrajinske vojske reklo je da svjedočimo pozicijskom ratu. I ono je svjesno da slijedi duga, teška i iscrpljujuća zima na južnoj ukrajinskoj bojišnici, rekao je Nikolić.

Naglasio je i kako je priča dana u Ukrajini - nuklearna elektrana Zaporižja.

- Tablete kalijevog jodida, preventivno su i uz naznaku da se konzumiraju isključivo ako dođe do curenja radioaktivnog materijala, podijeljene stanovništvu koje živi u radijusu od 50 kilometara od NE Zaporižja. Međutim, EU se obvezala na donaciju više od 5 milijuna doza, tako da se može računati i na širu distribuciju tih tableta, rekao je HRT-ov novinar. 

Istaknuo je i kako 10 tih tableta u Odesi u slobodnoj prodaji stoji 50 kuna, a u Zagrebu se mogu kupiti na privatni recept i dvije tablete stoje oko 12 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!