Nikolić iz Mikolajiva: Stanje na ratištu, pregovori i lubenice

15.11.2022.

09:45

Autor: Dragan Nikolić/Vijesti/P.F./HRT

Reporter Dragan Nikolić u Mikolajivu

Reporter Dragan Nikolić u Mikolajivu

Foto: HTV / HRT

Najkrvaviji sukobi u Ukrajini vode se trenutačno u Donbasu, ali ovih dana oči svijeta uprte su i na ukrajinski jug, osobito zbog oslobađanja Hersona. Odande i dalje nisu moguća javljanja uživo pa se reporter HRT-a Dragan Nikolić jutros javio iz obližnjeg Mikolajiva te izvijestio kakvo je stanje ondje. 

Rusko razaranje Ukrajine

Noćas, nasreću, nije bilo ruskih napada na Mikolajiv, rekao je Nikolić na početku javljanja.

- Stoga je posljednja ratna statistika, kada je u pitanju sam grad, 156 poginulih i 703 ranjenih. Ali Mikolajiv se i jutros probudio polusmrznut i bez pitke vode, koja u grad sada već mjesecima dolazi u cisternama i može se natočiti na ulici. U ratu je dosad učinjena velika šteta na infrastrukturi diljem cijele Ukrajine. Tim je bitnija za Ukrajince, istina politički neobvezujuća, rezolucija koju je donijela Opća skupština UN-a, a kojom se Rusija poziva na odgovornost za invaziju na Ukrajinu, što uključuje i plaćanje odštete, dodao je

- Moram reći da je ukrajinski proračun za sljedeću godinu kraći za 38 milijardi dolara, toliko iznosi rekordni deficit, a to je izravna posljedica ratnih razaranja. Ta odšteta sigurno uključuje i naknadu za udare na ukrajinski energetski sustav, koji Rusi ciljano uništavaju, istaknuo je.

Prije povlačenja s desne obale Dnjepra uništili su tako ključnu elektranu u Hersonu, onu koja je strujom opskrbljivala cijelu desnu obalu Hersonske oblasti i popriličan dio Mikolajivske oblasti.

- Putinov cilj jest ove zime ostaviti Ukrajinu u hladnoći i mraku, taktiku smrzavanja Ukrajinaca napadima na njihovu elektromrežu zagovaraju u nastupima na državnoj televiziji i ruski stručnjaci. Bez struje je većina oslobođenog teritorija Hersonske oblasti već devet dana. Ukrajinske vlasti poslale su popis opreme potrebne za normalizaciju stanja zapadnim saveznicima, Francuzi i Poljaci već su odgovorili potvrdno. Inače, kada je riječ o europskoj pomoći Ukrajini, objavljeno je kako je Europska unija od početka rata osigurala 8 milijardi i 270 milijuna dolara vojne pomoći i oružja, što je oko 45% dosadašnje američke pomoći, izvijestio je Nikolić.

O pregovorima Ukrajine i Rusije

Oko 70% Hersonske oblasti i dalje je pod ruskom kontrolom. Zapovjednik ukrajinskih snaga general Zalužni istaknuo je da je svojem američkom kolegi, generalu Milleyju, ponovio kako je Ukrajini cilj osloboditi cijelu zemlju od ruske okupacije i da vojska neće prihvatiti nikakve pregovore, sporazume ili kompromisne odluke. 


- Postoji samo jedan uvjet za pregovore - Rusija mora napustiti i zadnji pedalj okupiranih teritorija, poručuje Zalužni. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Gruško izjavljuje istovremeno da Rusija neće pristati na povlačenje svojih snaga kao preduvjet za mirovne pregovore. Čuli ste već, predsjednik Zelenski kaže da je vrijeme za zaustavljanje rata, ali prema mirovnom planu koji je predložio, a koji svakako uključuje i rusko povlačenje s okupiranih područja. Vladimir Putin potpisao je, pak, dekret kojim se ukida dobna granica za sve one koji žele sklopiti prvi ugovor o službi u ruskoj vojsci. Prije su Rusi koji pristupaju vojsci morali biti mlađi od 40, a stranci su morali imati manje od 30 godina. Putinovim ukazom sada se dopušta služenje i Rusima s dvojnim državljanstvom, ali i onima koji nemaju rusko državljanstvo, rekao je Nikolić u javljanju.

Herson i lubenice

Odgovor Kremlja na jučerašnji posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog oslobođenom Hersonu bio je da je Herson dio Rusije. Tijekom posjeta Hersonu, Zelenski je izjavio da je oslobađanje tog grada početak kraja rata, ali se i našalio i rekao kako je stigao u Herson jer želi - lubenicu. Zašto lubenica - objasnio je Nikolić.

- Većina uroda lubenica u Ukrajini dolazi iz Hersona, čija je vlažna klima plodna za uzgoj tog voća. U Hersonsku oblast davno su ih donijeli krimski Tatari. Lubenica kao simbol grada postala je i simbol hersonske borbe za slobodu pod okupacijom. Mnogi ukrajinski političari tvitali su fotografiju na kojoj drže lubenicu, a ukrajinska nacionalna pošta ili nogometni klub Dinamo iz Kijeva privremeno su promijenili svoj logo ili grb i u njega uključili lubenicu. Kada su prije nekoliko dana ulazili u oslobođeni grad, ukrajinskim vojnicima stanovništvo je davalo lubenice. Eto, Herson, koji je bio jedan od oglednih primjera ambicioznoga ruskog plana za asimilaciju građana i iskorjenjivanje ukrajinskog identiteta, i na taj simboličan način pokazuje otpor i svoju autentičnost, objasni je Nikolić javljajući se iz Mikolajiva.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!