23:25 / 26.04.2021.

Autor: Dragan Nikolić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Danskoj testiranje i u kafiću

Danska se vraća normalnijem životu

Danska se vraća normalnijem životu

Foto: Tim Barsoe / Reuters

Danska, koja trenutačno ima treću najnižu stopu zaraze i smrtnosti u Europi, još od prošle srijede vratila se normalnijem životu. Većina učenika ponovno je u školskim klupama. Mlađi od 18 mogu na treninge u zatvorenom, a navijači na tribine stadiona. Ponovno su otvoreni i muzeji, knjižnice, trgovački centri, restorani i kafići... Ugostitelji na kreativne načine pokušavaju privući goste.

Kafić u središtu Kopenhagena nudi primamljiv paket. Za 149 danskih kruna, što je jednako toliko hrvatskih kuna, testiranje na COVID antigenskim testom, pa ispijanje piva dok pola sata čekaju na rezultat testa. Za mnoge je to bolja opcija od čekanja i do sat i pol, u redu dugom nekoliko stotina metara, na uobičajenom mjestu za testiranje.

Bez negativnog testa na COVID ne starijeg od 72 sata, potvrde o cijepljenju ili one o prisutnosti antitijela, ne može se inače u danske restorane. Obvezna je rezervacija stola unaprijed. Hrana se ne poslužuje poslije 22 sata, a zatvara se u 23.

Živost se vratila i u jednu od najpoznatijih kopenhaških turističkih atrakcija, zabavni park Tivoli. Prihodi su im pali za 40 posto, bili su zatvoreni gotovo četiri mjeseca. Ali spremno su podijelili žrtvu s cijelim društvom. Vrijedilo je - u prosincu se dnevno zarazilo nekoliko tisuća Danaca, sada njih 500 do 700.

- Kako biste ušli u Tivoli, morate imati 72 sata star negativan test na COVID. Važno je da funkcionira sustav za testiranje, tada nije teško ući ni u naš zabavni park, rekao je Kasper Schumacher, direktor zabavnog parka Tivoli.

video thumb

Svakoga dana u Danskoj se testira oko 200 tisuća ljudi ili 4 posto populacije. Masovno i kontinuirano testiranje, kao i brzo procjepljivanje, omogućilo je uostalom brže otvaranje od očekivanoga, i za nekoliko tjedana ranije.

- Proces cijepljenja u Danskoj teče dobro. Bude li do jeseni i trećeg vala zaraze, pobrinuli smo se da ga dočekamo spremni. Učinili smo mnogo toga kako bismo izbjegli ponovno zatvaranje cijele zemlje. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, reagiramo s mjerama zatvaranja lokalno ili regionalno, rekla je Mette Frederiksen, danska premijerka.

U Danskoj je trenutačno zabranjeno okupljanje u zatvorenome više od 10 ljudi. Za dva tjedna moći će ih biti 25. Na otvorenome je maksimum 50 ljudi, plan je da do sredine lipnja to naraste do 100 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!