Europa se otvara, cijepljena trećina građana

23.05.2021.

19:11

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HTV

Europa se otvara

Europa se otvara

Foto: Dnevnik / HTV

Europske zemlje nastavljaju ublažavati restriktivne mjere. Prvu dozu cjepiva primilo je više od 30 posto građana Europske unije, a kako je broj novozaraženih već neko vrijeme u silaznoj putanji, očekuje se da bi se ovo ljeto život mogao vratiti u normalniji ritam.


U zemlji koja cijepi najbrže u Europi - dosad je na Otoku utrošeno 60 milijuna doza cjepiva - preostale restriktivne mjere trebale bi se ukinuti s prvim danom kalendarskog ljeta. Vlasti i dalje pozivaju na oprez jer u posljednjih je tjedan dana broj novozaraženih ipak porastao za više od 10 posto.

- Doista sam sretan što se ljudi masovno odazivaju na cijepljenje drugom dozom. Svi znamo da je cjepivo jedino rješenje i s pomoću njega izaći ćemo iz pandemije, to potvrđuje i studija o učinkovitosti druge doze Pfizerova i AstraZenecina cjepiva protiv indijskog soja, izjavio je britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

Cijepljeno više od 10 milijuna Nijemaca

Prvu dozu cjepiva primilo je oko 40 posto njemačke populacije, dvije - više od 10 milijuna Nijemaca. Noćni klubovi u Berlinu, zatvoreni prije godinu i dva mjeseca, ponovno stoga primaju posjetitelje, ali samo na otvorenome. Tek četvrtina berlinskih klubova ima inače vanjski prostor. Njemački parlament prije dva tjedna proglasio ih je kulturnim institucijama, više nisu u istoj kategoriji s javnim kućama i kockarnicama.

Prvi put nakon godinu i tri mjeseca i nekoliko odgoda ponovnog otvaranja skijališta u posljednji trenutak, spuštanje na skijama niz padine u Italiji. Ima snijega iako je za nekoliko tjedana kraj proljeća.

5 milijuna Mađara primilo obje doze

Dvije doze cjepiva dosad je primilo pet milijuna Mađara. I zbog toga od danas nije obvezno nošenje maske na otvorenome. To ostaje obveza u trgovačkim centrima i javnom prijevozu, kao i držanje socijalne distance. Aplikacija za mobilne telefone, kojom se dokazuje imunitet na COVID, u Mađarskoj je uvedena prije devet dana. Sve je prihvaćenija među građanima. S njom se može u hotele, na bazene, koncerte, u zoološke vrtove...

Ponovno otvaranje velikog zabavnog parka i u Kaliforniji, koja se potpuno otvara 15. lipnja. U vožnjama je ipak prazan svaki drugi red. U parku se nose maske, a ulaznice se kupuju preko interneta.

Više u videoprilogu!


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!