Černobil polako postaje turistički Eldorado

24.04.2021.

21:49

Autor: Dragan Nikolić/ Dnevnik/ HRT /IMS

Černobil

Černobil

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Prekosutra se navršava 35 godina od černobilske nuklearne katastrofe. Odmah nakon eksplozije jednog od četiri reaktora od radijacije je službeno umro 31 radnik u elektrani i vatrogasac, tisuće ljudi poslije su oboljele od malignih bolesti. Deseci tisuća stanovnika morali su zauvijek napustiti kontaminiranu zonu. Međutim, danas je područje Černobila postalo jedna od najvećih turističkih atrakcija u Ukrajini. 

Sat i pol leta iznad mjesta na kojem se dogodila najveća nuklearna katastrofa na svijetu. Turistički pogled na Pripjat, danas grad duhova, a nekad dom nekoliko tisuća radnika u černobilskoj nuklearki.

- Veoma me iznenadila priroda oko nuklearne elektrane. Djeluje netaknuto, priroda je pobijedila čovjeka, govori Viktor Kozlov, turist.

U kraju koji je davne '86. utonuo u kataklizmu ljudskom zaslugom, u tri i pol desetljeća obnovljen je biljni i životinjski svijet. Ovaj čovjek punih dvadeset godina svjedoči tom procesu. Istražuje utjecaj povišene radijacije na jelene, sobove, veprove.

Galerija
Černobil, turistički Eldorado, Foto: HTV/HRT
Černobil, turistički Eldorado, Foto: HTV/HRTČernobil, turistički Eldorado, Foto: HTV/HRTČernobil, turistički Eldorado, Foto: HTV/HRTČernobil, turistički Eldorado, Foto: HTV/HRT

- Na prvi pogled ne čini se bitnim to što smo danas pustili u divljinu jednog dabra, ali on je dokaz da ovaj teritorij s pravom smatramo oazom bioraznolikosti, naglašava Denis Višnjevski, znanstvenik.

Relikti prošlog vremena još su tu. U černobilskoj zoni isključenja nalaze se, naime, dva posljednja Lenjinova spomenika u Ukrajini. Preživjeli su zakonom propisano uklanjanje komunističkih spomenika diljem zemlje, s obzirom na to da je riječ o teritoriju s posebnim statusom, bez lokalne vlasti koja bi donosila ili primjenjivala takve odluke. Država je na ovom mjestu odlučila prikupiti i sačuvati svu sovjetsku opremu korištenu u raščišćavanju nakon nuklearne tragedije, u budućnosti planira otvoriti muzej.

- Cijela je zona isključenja rezervat totalitarizma. Važno je da se ovdje otvaraju takvi muzeji i svi eksponati povezani s time donose ovamo, rekao je Oleksandr Sirota, Uprava za zabranjenu zonu pri Ukrajinskoj državnoj agenciji.

Novi betonski sarkofag iznad reaktora broj 4 postavljen je prije četiri godine. U Černobilu za to vrijeme i simbolički odbrojavaju.

- Ovo je prvi logo na svijetu koji nestaje. Nastao je 1986., kao crni šesterokut. Svake godine crna boja u njemu postupno nestaje, a 2064. potpuno će iščeznuti. To je godina potpune razgradnje triju reaktora černobilske nuklearke. Ovaj logo simbolizira čišćenje i činjenicu da se zona isključenja mijenja, da nije zamrznuta u vremenu, pokazuje Bohdan Boruhovski, zamjenik ukrajinskog ministra ekologije i prirodnih resursa.

Ukrajina će Černobil prijaviti za UNESCO-ov popis zaštićene baštine. Cilj je privući još više turista, koji nezaustavljivo hrle onamo i zbog istoimene HBO-ove serije otprije dvije godine.

- Nedavno istraživanje pokazalo je da 60 posto Ukrajinaca ne zna čak ni datum tragedije. Zato smo pomislili da bi bilo sjajno napraviti aplikaciju s mnogo provjerenih informacija za sve posjetitelje, rekao je Valerij Koršunov, autor aplikacije Černobil.

Mjesto nezapamćene nuklearne havarije polako postaje turistički Eldorado.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!