20:13 / 04.05.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik HTV-a/HRT

Cijepljenje na istoku Europe, u Indiji i dalje kritično

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Ilistracija / Shutterstock

U Indiji i danas više od 350 000 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj oboljelih od COVID-a prešao 20 milijuna otkako je počela pandemija. U Europi - smanjenje broja novooboljelih, čemu doprinosi i sve veći broj cijepljenih. Počela je raspodjela cjepiva u sklopu programa pomoći Europske unije zemljama jugoistoka Europe. Od ukupno 651 tisuće doza, najviše će dobiti Bosna i Hercegovina.


U glavni grad zemlje u koju su zapadni proizvođači, od više od milijun naručenih doza cjepiva, zasad isporučili samo njih oko 50 tisuća, stiže prva pošiljka iz Bruxellesa - malo više od deset tisuća doza.


- Ovo je veliki dan, pokazuje da nam je stalo. I do regije Zapadnog Balkana i do BiH, uz koju smo od samog početka pandemije. Od danas pomažemo u jačanju kampanje cijepljenja u Bosni i Hercegovini. Želimo pomoći u osiguravanju cjepiva za ovdašnje zdravstvene radnike, koji su na prvoj liniji u borbi s virusom. Današnja pošiljka svima njima jamči dobivanje prve doze, kazao je Oliver Varhely, povjerenik EK za susjedstvo i proširenje.


Diljem Crne Gore počelo je masovno cijepljenje nakon što je, uz prve doze iz europske donacije, stiglo i 200 tisuća doza Sinopharmova cjepiva. Dosad je prvu dozu primilo 40 tisuća crnogorskih građana (oko 7 posto populacije), obje više od polovine od tog broja. 


- Drago mi je da ću primiti ovu kinesku. - A što baš kineska? - Pa eto, tako, čitala sam, informirala se - ona najprirodnija, premda su sve dobre, kazala je jedna građanka Crne Gore.


I u Sjevernoj Makedoniji, u kojoj se sada cijepi četirima različitim cjepivima, na djelu kineska imunizacijska diplomacija. I onamo je, naime, stiglo 200 tisuća doza Sinopharmova cjepiva. I ondje stoga početak masovnog cijepljenja. Prioritet su zdravstveni radnici i rizične skupine. U Sjevernoj Makedoniji dosad je jednom dozom cijepljeno 77 tisuća građana, objema malo više od 15 tisuća.


- Očekujem popravljanje opće epidemiološke situacije. I kraj pandemije što prije, kako bismo opet živjeli normalno, rekla je jedna žena iz Sjeverne Makedonije.


Američka Agencija za hranu i lijekove mogla bi, pak, odobriti uporabu Pfizer/BioNTechova cjepiva za adolescente od 12 do 15 godina. Prema kliničkim istraživanjima proizvođača, u toj dobi ono je sigurno, učinkovito i izaziva snažnu reakciju u stvaranju antitijela. S ove strane Atlantika, Europska agencija za lijekove počela je provjeru cjepiva kineskog Sinovaca. U različitim studijama ono je pokazalo učinkovitost između 50 i 90 posto. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!