Kina pojačava vježbe, tajvanska vojska u stanju pripravnosti

05.08.2022.

19:27

Autor: Dragan Nikolić/T.V./Dnevnik/HRT

Kina pojačava vježbe, tajvanska vojska u stanju pripravnosti

Kina pojačava vježbe, tajvanska vojska u stanju pripravnosti

Foto: Aly Song / REUTERS

Kineski zrakoplovi i brodovi prešli su više puta crtu razdvajanja u Tajvanskom tjesnacu. Tajvanska vojska u stanju je borbene pripravnosti i tvrdi da je spremna odgovoriti. Peking je diplomate zemalja koje su kritizirale njihove vojne vježbe pozvao na razgovor te uveo sankcije za Nancy Pelosi, čelnicu Zastupničkog doma američkog Kongresa, koja je posjetila Tajvan.


Broj zona oko Tajvana u kojima Kina izvodi vojne vježbe popeo se na sedam. Kineska strana govori o sudjelovanju više od 100 ratnih zrakoplova, uključujući lovce i bombardere, te desetak razarača i fregata. Tajvanska, pak, potvrđuje namjerno kinesko prelaženje neformalne središnje linije u Tajvanskom tjesnacu, kako bi se simulirali napadi. Istodobno, vojni stručnjaci iz Pekinga poručuju - vježba koja uključuje i bojno gađanje već sada je pun pogodak, oni koji se igraju vatrom mogli bi se itekako opeći.

- Sustav daljinskog upravljanja naše vojske pokriva domet od nekoliko desetaka do nekoliko stotina kilometara, u stanju je pokriti cijeli Tajvan. Možemo početi napade kad god želimo i ciljati kamo god želimo. Istodobno, svi ti sustavi iznimno su mobilni. Streljivo za njih relativno je jednostavno, a njegova cijena niska. Naša vojna industrija može ga brzo proizvesti, u velikim količinama, rekao je Meng Xiangqing sa Sveučilišta za nacionalnu obranu u Pekingu.

Kinezi se hvale da su njihove rakete prvi put prošle kroz tajvanski zračni prostor koji pokriva proturaketni sustav Patriot, zamišljen kao ključan adut u obrani od kineskih borbenih aviona. Četiri su proletjele iznad Taipeija. Tajvanska vojska u stanju je borbene pripravnosti, spremna za rat.

- Želim istaknuti da nećemo utjecati na eskalaciju sukoba ili provocirati sporove, ali odlučno ćemo braniti svoj suverenitet i nacionalnu sigurnost te i dalje stajati na braniku demokracije i slobode, poručila je Tsai Ing-Wen, predsjednica Tajvana.

Službeni Peking izjavu ministara vanjskih poslova zemalja skupine G7 i Europske unije, u kojoj se od Pekinga traži da napetosti u vezi s Tajvanom riješi miroljubivo, naziva bezvrijednim komadom papira. Napominje da je više od 100 zemalja, uključujući i UN, podržalo politiku jedne Kine.

- Kina brani svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost. Štitimo osnovne norme kojima se reguliraju međunarodni odnosi i zajednički interesi većine zemalja. Nemiješanje u unutarnje poslove temeljno je načelo za održavanje mira i stabilnosti u svijetu. Ne može se dopustiti da odnose među narodima određuje zakon džungle, kaže Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova.

Bijela kuća kinesko ispaljivanje projektila ocijenila je neodgovornim, poziva veleposlanika Kine u Washingtonu kako bi uložila prosvjed protiv njihovih vojnih vježbi.

- Sjedinjene Države spremne su na sve, što god Peking odluči učiniti. Nećemo provocirati krizu niti je želimo. Istodobno, Kina nas neće odvratiti od djelovanja na morima i na nebu zapadnog Pacifika, koje je u skladu s međunarodnim pravom. To činimo desetljećima, podržavajući Tajvan, te braneći slobodan i otvoren Indopacifik, ističe John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Na sastanku ASEAN-a u Kambodži Blinken se nije susreo s kineskim kolegom. Ponavlja mantru - ne želimo promjenu statusa quo Tajvana silom.

- Činjenica je kako je posjet predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Pelosi Tajvanu bio miroljubiv. Nema opravdanja za ovakav ekstreman, nerazmjeran i eskalirajući vojni odgovor službenog Pekinga. Naše stajalište o politici jedne Kine nije se promijenio, slijedimo odredbe Zakona o Tajvanu, rekao je Antony Blinken, američki državni tajnik.

Na kraju azijske turneje Nancy Pelosi, kojoj je Peking, kao i članovima njezine najuže obitelji zbog "zlobnih i provokativnih postupaka" nametnuo sankcije, u Tokiju je, kod jednog od najbližih američkih saveznika u Aziji.

- Kina može pokušati spriječiti Tajvan u izlasku na međunarodnu scenu, ali neće nas spriječiti da putujemo na otok. Imamo stalne posjete na visokoj razini, ovoga proljeća Tajvan je pohodila dvostranačka senatorska delegacija. Nećemo im dopustiti da izoliraju Tajvan, Kina ne slaže naš raspored putovanja, poručila je Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Dosad najveće kineske vježbe u Tajvanskom tjesnacu, najbliže odmetnutom otoku, trebale bi trajati do preksutra. SAD istodobno nastavlja s pomorskim tranzitom kroz tjesnac, američki nosač zrakoplova ostaje u tom području. Čeka li nas uskoro još jedan proxy rat ili smo na pragu izravnog sudara dvaju titana na Pacifiku?

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!