20:18 / 10.06.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Velika očekivanja od summita G7

Summit G7

Summit G7

Foto: Francisco Seco/Toby Melville/Alberto Pezzali/Pascal Rossignol / REUTERS

Uoči summita sedam najrazvijenijih zemalja svijeta na jugozapadu Engleske, čelnici Europske unije kao glavne izazove navode pandemiju i odnose s Kinom i Rusijom - koju je predsjednik Europskog vijeća Michel nazvao remetilačkim čimbenikom u Europi. Istodobno, predsjednica Europske komisije Von der Leyen traži istragu o podrijetlu koronavirusa.


Europska unija od skupine G7 u 2022. očekuje pomoć u globalnom procjepljivanju. Dotad želi potpunu transparentnost u istrazi o podrijetlu koronavirusa i poručuje - svijet ima pravo znati istinu.

- Moramo znati koji je izvor ove grozne pandemije kako bismo izvukli prave lekcije i razvili odgovarajuće alate, koji će nam jamčiti da se takvo što više nikada neće ponoviti. Istražitelji stoga moraju imati potpuni pristup gdjegod to bilo nužno kako bi doista otkrili izvor virusa, kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije. 

Na sutrašnjem sastanku sedam najrazvijenijih zemalja svijeta u Cornwallu, gdje se poslijepodne sastao s britanskim premijerom Johnsonom, Joe Biden i službeno bi trebao predstaviti plan o američkom doniranju 500 milijuna doza Pfizera za 92 siromašne zemlje i Afričku uniju u sljedeće dvije godine, u sklopu programa COVAX. I američki predsjednik inzistira na novoj, neovisnoj istrazi američkih tajnih službi o podrijetlu virusa. Ne vjeruje vlastima u Pekingu.

- Pozivamo SAD da odmah zaustavi političku manipulaciju, bude na razini svoje odgovornosti, pokrene znanstvena istraživanja o podrijetlu virusa i podastre jasan izvještaj o svojemu laboratoriju u sjevernoj Virginiji te ostalih više od 200 bioloških laboratorija diljem svijeta, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik u kineskom MVP-u. 

Europski parlament izglasovao je rezoluciju o ukidanju patenata za cjepivo protiv COVID-a. Da bi se cijepilo 70 posto svjetske populacije, potrebna je inače milijarda doza cjepiva. Kako bi se ubrzala njegova proizvodnja, europarlamentarci pozivaju Uniju na ukidanje izvoznih barijera, a SAD i Veliku Britaniju na ukidanje zabrane izvoza cjepiva i sirovine za njegovu izradu.

- Do danas je u Europi jednom dozom cijepljeno 30 posto stanovništva, dvjema 17 posto. Iako smo došli daleko, to nije dovoljno da bi se spriječio novi val. Dalek je put do 80-postotne procijepljenosti odrasle populacije, izjavio je Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu. 

U Japanu, 78. dana pronošenja olimpijske baklje, zbog situacije s pandemijom, umjesto da trče prometnicama Aomorija stotinjak sportaša okupilo se u gradskom parku. Svaki je s bakljom protrčao 30-ak metara u krug i predao je sljedećemu.

- Na Olimpijskim igrama u Tokiju temeljito ćemo primjenjivati mjere protiv COVID-a, organizirat ćemo sigurne igre. Kolegama na sastanku skupine G7 želim to objasniti i dobiti njihovo povjerenje, kazao je Yoshihide Suga, japanski premijer. 

U Moskvi najveći broj novozaraženih u jednom danu još od polovine siječnja, njih više od 5200. Gradonačelnik otklanja mogućnost novog zatvaranja ruske prijestolnice.

Covid-19 zatvorio hotel u kojem je bio dio njemačke delegacije na G7

 Hotel u kojem su bili članovi njemačkog izaslanstva koje sudjeluje na samitu G7 u Engleskoj zatvoren je nakon što je dio osoblja testiran pozitivno na covid-19, rekli su u četvrtak vlasnici hotela.

Hotel Pedn Olva u St Ivesu, gradiću na moru blizu lokacije na kojoj se održava trodnevni samit G7 na jugozapadu Engleske, privremeno je zatvoren na preporuku zdravstvenih dužnosnika i lokanih vlasti, rekli su vlasnici.

Među njegovim gostima bili su pripadnici sigurnosne službe njemačke delegacije i novinari koji rade za američku televiziju, objavili su američki mediji.

- Nakon razgovora posljednjih dana s PHE (engleskom zdravstvenom službom) i Vijećem Cornwalla, odlučili smo u potpunosti zatvoriti hotel, rekao je glasnogovornik vlasnika.

- Potpuno nam je jasan problem s obzirom na ograničene opcije smještaja koje su na raspolaganju na ovom području, ali sigurnost našeg tima i gostiju je od najvišeg prioriteta, dodao je.

Pojasnio je da će se hotel ponovno otvoriti kada se izvrši dezinfekcija i kada bude dovoljno osoblja na raspolaganju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!