20:16 / 02.04.2022.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HTV

Što kažu ankete uoči izborne 'supernedjelje' u Srbiji

Dragan Nikolić iz Beograda

Dragan Nikolić iz Beograda

Foto: Dnevnik / HRT

U Srbiji je sutra veliki izborni dan. Održavaju se i predsjednički i prijevremeni parlamentarni izbori, kao i oni u desetak gradova i općina, uključujući Beograd. Posljednje predizborne ankete predviđaju pobjedu aktualnog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića već u prvom krugu, a i vladajućoj koaliciji na čelu s njegovim naprednjacima natpolovičnu većinu u Skupštini. Iz Beograda se za Dnevnik HTV-a javio Dragan Nikolić. 

- Na ovim izborima sve ovisi o izlaznosti. Ako izlaznost bude manja - to odgovara vladajućima i Aleksandru Vučiću. Na prošlim izborima prije dvije godine koje je oporba bojkotirala nije bilo istih uvjeta u toj političkoj utakmici. Izlaznost je bila ni 49 posto. Mediji su bili tada, i još su pod šapom vladajućih, kazao je Nikolić.

Sutrašnja izborna 'supernedjelja', smatra - imat će dvije bitne odlike. Prema nekim procjenama, od 6,5 milijuna građana s pravom glasa - njih više od trećine nije zainteresirano za izlazak na izbore, a neodlučno ih je između 30 i 38 posto.

Posljednje ankete, primjerice ona Ipsosa - Aleksandar Vučić u prvom krugu osvaja velikih 62 posto. Njegov prvi pratitelj je umirovljeni general Zdravko Ponoš, kojeg je kandidirala koalicija stranaka centra, desnog centra, građanskih pokreta i sindikata Ujedinjeni za pobjedu Srbije. Za njega bi glasalo približno 18 posto birača.

Sličan je i postotak potpore kad je riječ o izbornim listama za parlamentarne izbore. Vučičev SNS i njihovi trenutačni partneri osvajaju 63-65 posto, a najjači opozicijski blok oko 15 posto. Izborni prag od 3 posto prelaze i neuništivi socijalisti neuništivog Ivice Dačića, koalicija grupacija stranaka i pokreta zeleno-lijeve koalicije "Moramo", te možda još tri do četiri uglavnom desno orijentirane političke grupacije koje uključuju ultrakonzervativce, rusofile i monarhiste.

Na jednoj od 7 manjinskih lista koje se natječu za Skupštinu je i vođa vojvođanskih Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov. Bez obzira na 'otvoreni rat' s hrvatskim veleposlanikom Hidom Biščevićem - hrvatska Vlada pozvala je hrvatsku zajednicu da zaokruži listu na kojoj se nalazi i Žigmanov, dodao je Nikolić.

Kazao je kako je predizbornu kampanju obilježilo pitanje rata u Ukrajini i činjenice na koju se stranu svrstava Srbija. Vučić je morao svaki dan objašnjavati kako je vlada osigurala dovoljno robnih zaliha, energenata i deviza. Međutim, bilo koji iole ozbiljniji političar nije mogao govoriti protiv Rusije u zemlji u kojoj je mnogo birača izuzetno anti-NATO raspoloženo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!