19:27 / 10.04.2021.

Autor: Dragan Nikolić/T.V./Dnevmik/HRT

Virus se nezaustavljivo širi u novom valu pandemije

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Iako mnoge zemlje već mjesecima cijepe svoje stanovništvo, virus se ponovno nezaustavljivo širi u novom valu pandemije. U svijetu je svakodnevno gotovo 800 tisuća novozaraženih, samo u Indiji 150 tisuća. Ogromno su žarište bolesti i neke zemlje srednje i južne Amerike, posebno Brazil gdje se novi soj virusa širi munjevitom brzinom. Zašto se viris nezaustavljivo širi odgovor bi mogao ležati i u činjenici da je od, do sada raspodjeljenih 700 milijuna doza cjepiva, gotovo 90% otišlo bogatijim zemljama.


Jedinice intenzivne njege diljem Brazila kronično su pretrpane, nedostaje kisika za najteže oboljele. Nakon što je Vrhovni sud naredio provođenje senatske istrage o odgovornosti njegove vlade za nošenje s pandemijom, predsjednik Bolsonaro riga vatru i optužuje da je žrtva pravosudnog aktivizma. U zemlji koja je druga po broju preminulih od COVID-a na svijetu, nema sinergije nacionalnih i regionalnih vlasti.

- Naša vlada ne djeluje onako kako bi trebala. Svakim danom situacija je sve teža. Dnevno od COVID-a umre više od 4000 Brazilaca, rekao je Francisko de Jesus, umirovljenik iz Sao Paula.

U Indiji više od 145 tisuća novozaraženih u jednom danu i najveći broj preminulih u više od pet mjeseci! Modijeva vlada za novi skok broja zaraženih ponajviše krivi prenapučenost, ali i odbijanje stanovnika da nose zaštitne maske. Najteže je pogođena najbogatija savezna država Maharashtra, ovoga vikenda u potpunom je lockdownu. U njezinu megalopolisu Mumbaiju nekoliko centara za cijepljenje privremeno je zatvoreno zbog nestašice cjepiva. A Indija je najveći svjetski proizvođač cjepiva...

- Razdoblje između primanja prve i druge doze cjepiva produljilo se s 28 dana na 6 do 8 tjedana. Ljudi ne žele primiti drugu dozu više od 8 tjedana nakon prve. Oni s manje medicinskog znanja počeli su sumnjati u učinkovitost prve doze budući da drugu ne dobivaju na vrijeme, ističe Kishori Pednekar, gradonačelnica Mumbaija.

U masovnoj imunizaciji diljem Kine od prosinca prošle godine ubrizgano je više od 161 milijun doza cjepiva, kineske vlasti poručuju da će do kraja godine vjerojatno proizvesti tri milijarde doza. Cjepiva Sinopharma i Sinovaca korak su do zelenog svjetla Svjetske zdravstvene organizacije...

- Sazvali smo sastanak stručne skupine 26. travnja, očekujemo da će barem jedno od ta dva kineska cjepiva dotad biti spremno za evaluaciju. Također očekujemo donošenje konačne odluke o primjeni tih dvaju cjepiva između 26. travnja i 3. svibnja, kaže Rogerio Paulo Pinto de sa Gaspar, Svjetska zdravstvena organizacija.

Desetodnevno zatvaranje danas je počelo u Iranu, čija je ekonomija ionako devastirana zbog američkih sankcija. Vlasti su i službeno objavile da je riječ o četvrtom valu pandemije. Divlja britanski soj virusa, Iranci plaćaju cijenu proslave perzijske Nove godine. A nacionalni plan cijepljenja i te kako kasni. Početkom tjedna stigla je u Teheran tek prva pošiljka iz programa COVAX, 700 tisuća doza AstraZenece.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!