Pedofilski skandal u crkvi u Francuskoj, zlostavljano više od 216 tisuća djece

05.10.2021.

20:18

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Pedofilski skandal u crkvi u Francuskoj

Pedofilski skandal u crkvi u Francuskoj

Foto: Stephane Mahe / REUTERS

Katoličku crkvu u Francuskoj potresa velik pedofilski skandal. Neovisno povjerenstvo objavilo je rezultate istrage prema kojima je u posljednjih 70 godina čak 216 tisuća djece i adolescenata bilo žrtva seksualnog zlostavljanja svećenika. Pridodaju li se tomu i oni koje su zlostavljali laici zaposleni u institucijama Crkve, taj broj penje se na 330 tisuća. Papa Franjo izrazio je svoju veliku tugu i poručio da je u mislima sa žrtvama, ali i Crkvom u Francuskoj kako bi, nakon osvještavanja, mogla krenuti putem iskupljenja. 

Članovi komisije - pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi, nakon dvije i pol godine rada ispisali su 2500 stranica poraznog izvješća. Dvije trećine seksualnih predatora - svećenici, 80 posto žrtava - dječaci. Komisija je do zaključaka došla proučavanjem novinskih, policijskih i sudskih arhiva, ali i dokumenata crkve, od 1950-ih naovamo. Preslušali su i više od 6500 svjedočenja žrtvi i svjedoka s posebno uvedene telefonske linije. 


- Broj od 3200 zlostavljača upućuje na to da su gotovo svi biskupi znali sve o tome. Da je generacijama seksualnih predatora dopušteno da nastave sa zlostavljanjem. Pogledamo li omjer broja zlostavljanih i zlostavljača, ispada da su pojedinci seksualno zlostavljali i do 70 osoba, ističe Olivier Savignac, čelnik udruge žrtava "Govoriti i ponovno živjeti".


Ovaj trojac danas je u 60-im godinama života, imali su deset kada su prolazili kroz pakao koji će im obilježiti život. Nekadašnjem sjemeništu na zapadu Francuske, danas privatnoj katoličkoj školi, u izvješću komisije posvećeno je cijelo poglavlje.


- Učitelj engleskoga imao je svoje mezimce, koje je milovao u stražnjem dijelu učionice, a ostalim je učenicima zabranjivao da se okreću. Kada smo se tuširali, neki bi učitelji došli provjeriti je li voda dovoljno topla, prisjeća se Jean-René, žrtva zlostavljanja u bivšem sjemeništu u Chavagnes-en-Paillers.


- Ovo je bilježnica u kojoj smo pisali diktate. Iz nje je jasno da smo od najranijeg razdoblja bili izloženi temi grešnosti. Na jeziku naših zlostavljača grešnost je nužno bila povezana sa seksualnošću. Kao desetogodišnjaci nismo ni znali što je seksualnost. Kako bi nam tijekom ispovjedi objasnili što je grešnost, dirali bi nas - po bedrima ili genitalijama, opisuje Joseph, žrtva zlostavljanja u bivšem sjemeništu u Chavagnes-en-Paillers. 


Do početka 2000-ih, stoji u izvješću, stajalište Crkve bilo je okrutno indiferentno prema žrtvama. Katoličku crkvu u Francuskoj optužuje se za sustavno zataškavanje pedofilije. Neki od problematičnih svećenika, naime, promijenili bi i do deset župa. Čelnik Francuske biskupske konferencije, koja je 2018. i osnovala neovisnu komisiju radi rasvjetljavanja zločina i povratka povjerenja u tamošnju Katoličku crkvu, od svake žrtve zatražio je oprost.


- Ljudima koji su bili žrtve svećenika i časnih sestara, kao i drugih zaposlenika u Crkvi, izražavam svoj sram i zgroženost, odlučnost da djelujemo zajednički kako bi iz ponašanja Crkve nestalo odbijanje da vidi i čuje, da sakrije ili zataška, da nevoljko javno razotkrije takve slučajeve. Vjerujem da govorim uime svih biskupa, izjavio je Eric De Moulins-Beaufort, predsjednik Francuske biskupske konferencije.


- Prije nekog vremena Biskupska konferencija predložila je za višestruko zlostavljane žrtve odštetu u iznosu od 3000 do 5000 eura. To je smiješan, čak i uvredljiv i sramotan prijedlog s obzirom na to što su žrtve prošle i na što moralno imaju pravo, naglašava Antoinette Fretty, odvjetnica zlostavljane žrtve.


22 slučaja koja nisu otišla u zastaru proslijeđena su Tužiteljstvu. Njih 40-ak koji jesu, ali u kojima su navodni zlostavljači još živi, predano je crkvenim vlastima.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!