19:34 / 26.08.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT

Diljem svijeta pada broj zaraženih

Borba s koronavirusom

Borba s koronavirusom

Foto: Davor Puklavec/Željko Lukunić/Damir Spehar / PIXSELL

Broj dnevno oboljelih od COVID-a u svijetu posljednjih je dana u blagom padu, što bi moglo značiti da posljednji val pandemije, uzrokovan delta-varijantom koronavirusa - ipak popušta. No, kraj borbe s koronavirusom još je vrlo daleko. Sve više zemalja odlučuje se na cijepljenje trećom dozom... 

Dulje od mjesec dana Francuska dnevno bilježi više od 20.000 novozaraženih. Barem jednom dozom cijepljeno je malo više od 70% populacije, dvjema - 63%. Vlasti od 12. rujna najavljuju cijepljenje trećom dozom starijih od 65 i onih koji žive u umirovljeničkim domovima.

- Svi stariji od 65 godina i oni s kroničnim bolestima moći će se naručiti za cijepljenje od početka rujna. Između druge i treće doze cjepiva Pfizera ili Moderne mora, međutim, proći pola godine, rekao je francuski premijer Jean Castex.

Uoči početka školske godine i povratka u razrede cijepljena je većina španjolskih učitelja. Jednom dozom 62% učenika između 12 i 17 godina, potpuno njih 16%. Prema odredbama tzv. COVID protokola, o čijoj primjeni odlučuju regionalne vlasti, svi učenici stariji od 6 godina morat će nositi maske, a bude li se poštovala smanjena fizička distanca od 1,20 m, u razredima će moći biti jednak broj učenika kao i prije pandemije.

- Smanjen broj učenika na jednog profesora - dosad je to funkcioniralo i to treba zadržati. Takav omjer poboljšava rezultate obrazovnog procesa u fizičkom obliku nastave, a istodobno je i poželjna epidemiološka mjera, rekla je Mari Carmen Morillas, potpredsjednica Udruge roditelja.

Petosatni sindikalni štrajk zaposlenih u grčkim javnim bolnicama, protive se vladinoj odluci o obveznom cijepljenju zaposlenih u javnim i privatnim bolnicama te u domovima za starije od 1. rujna. Oni koji to odbiju, a nisu nedavno preboljeli COVID, bit će udaljeni s posla. U Grčkoj je, inače, popunjeno 70% COVID kreveta u jedinicama intenzivne skrbi.

- Odlučni smo u potpori našim kolegama koji se nisu cijepili. I na ulici i na sudovima. Nema ih mnogo. Već više od godinu i pol na prvoj su crti u borbi protiv virusa. Brinu se za pacijente na COVID odjelima i nisu se nijedanput zarazili. Sada ih žele izbaciti na ulicu, rekao je Michalis Yiannakos iz Sindikata zaposlenih u javnom zdravstvu.

Zbog nezaustavljivog širenja delta-soja u Japanu - broj novozaraženih u jednom danu prvi put ovoga mjeseca veći je od 25.000 - izvanredno stanje od prekosutra proširuje se na još osam prefektura. Potpuno je cijepljeno samo 43% Japanaca. Nedostaje bolničkih kreveta i medicinskog osoblja. Kod kuće se stoga oporavlja oko 100.000 pacijenata koji nemaju teške simptome. Nemali broj teško oboljelih umro je u svoja četiri zida.

- Broj kreveta za COVID pacijente u našim bolnicama ograničen je. Nastavi li broj zaraženih rasti ovom stopom, ti će se kapaciteti brzo popuniti. Bude li eksponencijalnog rasta, bolnice će biti pretrpane, a slom zdravstvenog sustava dogodit će se i prije nego što se očekivalo, rekao je Yutaka Kobayashi, direktor bolnice u Tokiju.

U Rusiji je zabilježen rekordan broj preminulih u jednom danu, 820. Bitku s COVID-om izgubilo je gotovo 180.000 ljudi. Dosad je, inače, potpuno cijepljeno 24% ruskih građana...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!