10:26 / 29.04.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Najsmrtonosniji dan u Indiji od početka pandemije

Indija: Broj zaraženih premašio 18 milijuna

Indija: Broj zaraženih premašio 18 milijuna

Foto: Niharika Kulkarni / REUTERS

Najsmrtonosniji dan u svijetu od početka pandemije zabilježila je Indija. S 3645 preminulih u jednome danu, broj žrtava koronavirusa u trenutačno najvećem svjetskom žarištu popeo se na gotovo 205 tisuća! S gotovo 380 tisuća novozaraženih, Indija je i dalje druga najpogođenija zemlja, nakon Sjedinjenih Država.


Uspjela je kupiti spremnik s kisikom i bočice Remdesivira, ali ne i prijeko potreban respirator. Ima samo dva dana da to učini i tako spasi mužev život. Dokaz da su i siromasi i indijska srednja klasa u jednako bezizlaznoj situaciji.

- Bespomoćna sam. Obrazovana sam, po struci inženjerka. Radim za jednu od najprestižnijih svjetskih telekomunikacijskih tvrtki, a ne mogu ništa. Imam osmogodišnjega sina. Ne znam što ću mu reći ako ostanem bez muža, kazala je Manika Goel, inženjerka.

Indija trenutačno ima više od tri milijuna aktivnih slučajeva, a broj preminulih u protekla tri tjedna gotovo se utrostručio! U bolnicama u New Delhiju nema slobodnog kreveta.

- Dosegnuli smo točku za koju je kriza izrazito blaga riječ. Nemamo respiratora, upotrebljavamo aparate za anesteziju kako bismo ventilirali pacijente. Ne mogu građani juriti okolo kako bi pronašli krevet. A jedino im to preostaje. I onda umiru na putu do bolnice, rekao je Sumit Ray, šef Intenzivne jedinice, bolnica Svete obitelji.

Ispred bolnica ljudi tješe jedni druge, gube najmilije i zbog nedostatka kisika.

- Problem je taj što opskrba kisikom nije kontinuirana. Ne smije se zaustaviti na nekoliko sati, poput ona hrane i vode. Idealno bi bilo da svaka bolnica dobije nove zalihe kisika sat do sat i pol prije nego što potroši postojeće, rekao je D.S. Rana, nefrolog.

Modijeva vlada odlučila je da će tijekom sljedeća tri mjeseca u krugu bolnica, i u urbanim i u ruralnim sredinama, izgraditi 500 novih pogona za proizvodnju kisika. I u bolnicama, ali i u ljekarnama u New Delhiju nestašica ključnih lijekova za liječenje COVID-a. Jedna bočica Remdesivira, koji proizvodi nekoliko indijskih tvrtki, na crnom tržištu, primjerice, doseže cijenu i do 1000 dolara!

- Vlada nema zaliha odobrenih lijekova za liječenje blagih slučajeva COVID-a. Doktori ih propisuju, ali mi ih ne možemo prodati. Nastavi li se tako još nekoliko dana, pacijenti će nas početi tući, rekao je Alok Garg, vlasnik ljekarne.

Rusi su već poslali 20 tona medicinske pomoći, nove pošiljke šalju i EU i Velika Britanija. Prvu od tri velike pošiljke pomoći USAID-a u sljedećih nekoliko dana isporučit će i američka vojska.

- Na djelu je velika solidarnost s Indijom. Više od 40 zemalja obvezalo se da će nam pomoći u onome što nam hitno treba, rekao je Harsh Vardhan Shringla, indijski ministar vanjskih poslova.

A u napučenoj indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal, unatoč više od 17 tisuća novozaraženih u posljednja 24 sata, u tijeku je posljednja od osam faza glasanja za tamošnji parlament.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!