20:36 / 23.04.2021.

Autor: Dragan Nikolić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Pandemija bukti u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta

Indija ruši crne rekorde

Indija ruši crne rekorde

Foto: Adnan Abidi / Reuters

Pandemija bukti u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Već drugi dan Indija ruši crne rekorde. Gotovo 333.000 novozaraženih i više od 2200 preminulih. U većini bolnica više nema slobodnih kreveta. Dodatni razlog za zabrinutost je i novootkrivena, višestruko mutirana varijanta virusa.

Nova stvarnost New Delhija, gdje svakih pet minuta umire jedan oboljeli od covida - masovno kremiranje na otvorenome. Kako bi se kremirali oni koje su njihovi najbliži odbacili, danonoćno pomažu i volonteri. Nazivaju ih anđelima milosrđa.

- Kada obitelji odbace tijelo preminuloga od covida, bolnice ga nakon policijskih formalnosti predaju nama. Raspitamo se pripada li preminuli hinduističkoj ili muslimanskoj vjeri te, ovisno o tome, obavimo sprovod, rekao je Javed Khan, nevladina organizacija, Zaklada Ummat.

U noćnom požaru u covid bolnici na zapadu Indije umrlo je najmanje 13 osoba. Za sve je kriva iskra u klimatizacijskom uređaju, buktinju je rasplamsala velika količina kisika na odjelu intenzivne. Još jedna bolnica manje u sustavu, u zemlji koja je dosad zabilježila 16 milijuna oboljelih, što je drugi najveći broj na svijetu.

- Prije dva tjedna dnevno je bilo 16 tisuća novozaraženih, danas više od 330 tisuća. Riječ je samo o vrhu ledene sante. Ima mnogo oboljelih koji nisu testirani ili asimptomatičnih slučajeva, kaže dr. Ravi Malik, bivši glavni tajnik Indijske medicinske udruge.

Pretrpane bolnice u New Delhiju, među kojima su i neke od najboljih u zemlji, kronično nemaju medicinskog kisika i zbog toga ne mogu primati nove pacijente. Kamione koji dostavljaju kisik na putu iz tvorničkih postrojenja prate policija i vojska.

I dok Indija muku muči s nestašicom cjepiva za svoju populaciju, na horizontu Starog kontinenta ipak obrisi optimizma. Nakon posjeta Pfizerovoj tvornici u Belgiji, predsjednica Europske komisije poručila je kako je uvjerena da će Unija imati dovoljno doza da do srpnja cijepi 70 posto građana EU-a. Čelnik Pfizera tom prigodom potvrdio je isporuku 250 milijuna doza Uniji do kraja drugog tromjesečja.

- Radimo na novom ugovoru s Biontech-Pfizerom. On predviđa isporuku 1,8 milijardi doza od 2021. do 2023. Taj ćemo ugovor zaključiti sljedećih dana. Na taj način dobivamo količinu cjepiva dovoljnu za povećanje našeg imuniteta u borbi protiv virusa, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Europska agencija za lijekove još je jedanput, pak, stala iza AstraZenecina cjepiva. U izjavi stoji da se rijetka pojava krvnih ugrušaka događa kod jedne od 100 tisuća osoba cijepljenih tim cjepivom. Analizom dobnih skupina utvrđeno je da je rizik od tromboze veći kod mlađih ljudi, a cjepivo učinkovitije kod starije populacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!