U Litvi prosvjedi zbog pooštravanja mjera, rekordan broj novozaraženih u Australiji

10.08.2021.

19:08

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Dean Lewis / Reuters

Nakon sastanka s pokrajinskim premijerima, njemačka kancelarka Merkel naglasila je potrebu bržeg cijepljenja. Uz nadu da će se ono ubrzati nakon godišnjih odmora, potvrdila je da od 11. listopada Njemačka prestaje s besplatnim testiranjem građana. Budu li htjeli ući u restorane, umirovljeničke domove ili teretane, Nijemci će morati biti cijepljeni, imati negativan test ili potvrdu o tome da su preboljeli covid-19. Bavarski premijer Soeder poručuje, pak, da Njemačku najesen čeka četvrti val koronavirusa.


Nekoliko tisuća pristaša oporbe, ali i ultradesnih skupina prosvjeduje protiv litavskih vlasti i najavljenog pooštravanja mjera. Za izdajice naroda, koji dijele narod na cijepljene i necijepljene te djeluju protuustavno, kažu, pripremili su i improvizirana vješala. Od 13. rujna u Litvi bi u supermarkete i restorane, kao i u javni prijevoz te na javne događaje mogli samo potpuno cijepljeni ili oni koji su preboljeli COVID-19, uz potvrdu koja će vrijediti dva mjeseca. Za one s negativnim testom potvrda će vrijediti 48 ili 72 sata. Besplatno testiranje bi se ukinulo, vjerojatno i plaćeno bolovanje za one koji se razbole, a nisu se željeli cijepiti.

- 88 posto litavskih građana koji su hospitalizirani od početka lipnja do danas nisu cijepljeni. Ako netko misli da može zanemariti opasnost koju virus nosi, to je njegovo pravo. Nikoga nećemo cijepiti na silu. Ali ako funkcioniranje zdravstvenog sustava bude ugroženo, a zbog broja teško oboljelih pacijenata od COVID-a idemo u smjeru ukidanja ostalih zdravstvenih usluga u bolnicama, vlada ima zadaću zaštititi taj sustav, rekla je Ingrida Simonyte, litavska premijerka.

U Novom Južnom Walesu rekordan broj novozaraženih u jednom danu - 356. Četiri su osobe preminule. Više od pet milijuna stanovnika najvećeg australskog grada u lockdownu je više od šest tjedana.

- Prolazimo kroz tešku borbu s delta-sojem virusa. Svima koji su u lockdownu, osobito stanovnicima Novog Južnog Walesa, kojima je najteže i gdje su ulozi najveći, želim zahvaliti na strpljenju. Svim Australcima želimo omogućiti da za Božić budu sa svojim najmilijima. Zato je ova borba toliko ozbiljna, učinit ćemo sve da se to i dogodi, rekao je Scott Morrison, australski premijer.

Pentagon je objavio da će od predsjednika Bidena do sredine rujna zatražiti odobrenje da cijepi milijun 300 tisuća američkih vojnika.


- Želimo zdravu i pripravnu vojsku. Dok cijepljenje ne postane obvezno, apeliramo na timski duh svih pripadnika oružanih snaga koji se još nisu cijepili. Nije riječ samo o vama. Riječ je o posadi vašeg broda, vašem vodu, vašoj eskadrili, rekao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Na Svjetski dan domorodačkih naroda cijepljenje kineskim cjepivom i u predjelu Lime u kojemu je prošle godine zabilježena jedna od najvećih stopa zaraze u Peruu. Diljem zemlje žive pripadnici stotina amazonskih plemena, vlasti žele cijepiti više od 300 tisuća odraslih.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!