19:57 / 09.04.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/B.A./HRT

COVID u svijetu: Cjepivo - najtraženija roba

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Flavio Lo Scalzo / REUTERS

Europska agencija za lijekove objavila je da istražuje izvješća o rijetkim krvnim ugrušcima nakon cjepiva Johnson & Johnson, kao i izvješća o pojavi krvarenja kod cijepljenih AstraZenecinim dozama. U cjepivo tog proizvođača ne vjeruje 71 posto Francuza, prema istraživanju objavljenom u uglednom Le Figarou. Francuske vlasti već tri tjedna AstraZenecom cijepe samo starije od 55 godina i tvrde da je sigurno.

Francuske vlasti odlučile su da će oko 600 tisuća Francuza mlađih od 55 godina, koji su primili prvu dozu AstraZenecina cjepiva, u drugoj dozi dobiti Pfizerovo ili Modernino. Među njima je i francuski ministar zdravstva, koji poručuje da AstraZeneca ostaje temelj nacionalne imunizacijske strategije.  


- Cjepivo AstraZenece štiti i pojedince i skupine, podržavamo njegovu primjenu. Jučer je to cjepivo primilo 65 tisuća Francuza, pristigle su i nove pošiljke. Njegovi glavni promotori nisu političari i ministri, nego deseci tisuća zdravstvenih radnika, koji su naručili AstraZenecino cjepivo kako bi zaštitili svoje pacijente, poručio je francuski ministar zdravstva Olivier Veran.


Tisuće stanovnika Madrida u dobi od 60 do 65 godina u redu za cijepljenje - AstraZenecom. U trećem velikom imunizacijskom centru u španjolskoj metropoli dnevno bi se trebalo cijepiti do 4000 ljudi.


- Ovo je izvrsno. Došli smo pomoći u cijepljenju stanovništva. Što brže procijepimo populaciju, brže ćemo se vratiti normalnom životu, kaže umirovljena medicinska sestra Pilar.


Portugal bi do lipnja trebao dobiti još 1,4 milijuna doza AstraZenecina cjepiva.


- Dva milijuna Portugalaca starijih od 60 godina nije cijepljeno, oni mogu primiti AstraZenecino cjepivo. Ograničavanje cijepljenja tim cjepivom isključivo na starije od 60 godina neće znatno utjecati na nacionalni plan cijepljenja, rekao je nacionalni koordinator za imunizaciju Henrique Gouveia e Melo.

video thumb

Maleni San Marino, u kojemu se svih 33.800 stanovnika cijepi ruskim Sputnjikom V, mogao bi postati prva zemlja na svijetu u kojoj je cijela populacija potpuno cijepljena. Veliki igrači malo sjevernije s Rusima pregovaraju bilateralno, nakon kraha za koji su zaslužni briselski eurokrati.


- Traju pregovori o zaključivanju ugovora s Rusima, mislim da se to može dogoditi relativno brzo. Uvjeti su jasni, usporedivi s ugovorima koje već imamo. Na kraju mora biti jasno o kojim količinama govorimo i u kojemu razdoblju. Brzina zaključivanja ugovora ovisi isključivo o tome koliko brzo ruska strana može dati tražene odgovore, rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.


Onaj koji sebe vidi kao novog europskog lidera za to vrijeme obilazi prvi francuski pogon za proizvodnju cjepiva. Zasad će se ondje u bočice pakirati Pfizerovo, proizvedeno u Njemačkoj. Francuskom cjepivu ne treba se nadati u 2021., kažu stručnjaci.


- U lipnju prošle godine inicijalno smo financirali proizvodnju cjepiva na našemu tlu sa 100 milijuna eura. Proizvodit ćemo ga na četiri lokacije u zemlji. Plan je da u 2021. proizvedemo 250 milijuna doza za Francusku i Europu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.


Daleki je to futur za neke od istočnih članica Unije. U Pragu je danas otvoren najveći centar za cijepljenje u Češkoj, ali zbog manjka cjepiva neće raditi punim kapacitetom do početka svibnja. Isporuke, naime, kasne tri tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!