Kosovo kao dio neprestane Vučićeve trgovine

01.08.2022.

19:27

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Kosovo kao dio neprestane Vučićeve trgovine

Kosovo kao dio neprestane Vučićeve trgovine

Foto: Fatos Bytyci / REUTERS

Napetosti koje su prijetile izazivanjem sukoba između Beograda i Prištine ipak su se smirile. Na američki poticaj kosovska je vlada na mjesec dana odgodila mjeru zabrane ulaska u zemlju osobama sa srbijanskim iskaznicama i registarskim oznakama. Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak kosovskim građanima s kosovskim dokumentima - nego im izdaje posebne dozvole.

Uklanjaju se blokade na cestama prema dva granična prijelaza na većinski srpskom dijelu Kosova, što je bio uvjet da Albin Kurti popusti nakon telefonskog poziva američkog ambasadora u Prištini. Malo tko vjeruje da će dvije strane do 1. rujna uspjeti dogovoriti provedbu odredbi dvaju međusobnih sporazuma o slobodi kretanja, potpisanih 2011. i 2016.

- Washington je gazda, i kod njega je i nož i pogača, što bi se reklo. To je prva stvar. Druga stvar, koja je i za njih poruka, to je odlučnost Srba da se brane, hajde da tako kažemo. Da ne idemo sad u detalje. Dakle, da ne prihvate nešto što je nametnuto. I treća stvar, da je međunarodni kontekst drugačiji sada nego otpre šest mjeseci, naglasio je politički analitičar Zoran Milivojević.

Naravno, prometnice su kosovski Srbi blokirali u dogovoru s Beogradom, a onda je kosovska policija Jarinje i Brnjak zatvorila. Prije godinu dana gledali smo isti scenarij, blokirane su iste ceste zbog istog razloga. Tada je Priština na granicu poslala specijalce, a Srbija u blizinu granice s Kosovom borbene zrakoplove. Dio sinoćnje bilance - pucanje u policiju u nekoliko navrata, bez posljedica.

- U jučerašnjim događajima ozlijeđeno je jedanaestero kosovskih građana, pružena im je liječnička pomoć. Naoružani kriminalci oštetili su nekoliko automobila građana i policije, istaknuo je kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla.

Dok ruski veleposlanik u Beogradu poručuje da prištinski lideri izazivaju Srbe na vojni sukob, iz Kremlja stiže potpora kosovskim Srbima, uz traženje da se poštuju sva njihova prava.

- Podržavamo miran i konstruktivan stav što ga je zauzeo službeni Beograd, a koji je iznio srbijanski predsjednik. Naravno, smatramo da bi zemlje koje su priznale Kosovo, a koje su jamci mira, trebale iskoristiti sav svoj utjecaj kako bi upozorile kosovske vlasti da ne poduzimaju bilo kakve ishitrene korake, poručio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

- Ilegalne strukture kojima upravlja Srbija izrasle su u sve agresivnije kriminalne bande. Od kosovskih medija tražim da medijske objave koje stižu iz Beograda i Moskve ne plasiraju nekritički kao vijesti i činjenice jer dolaze iz zemalja s autoritarnim režimima, u kojima nema slobode medija, rekao je kosovski premijer Albin Kurti.

Iz sjevernog dijela Mitrovice i opet pozivaju vlasti u Prištini na provedbu obveze preuzete potpisivanjem Briselskog sporazuma 2013., one o osnivanju Zajednice srpskih općina. I o tom, kao i o ostalim otvorenim pitanjima, Vučića i Kurtija na novi krug razgovora pozvao je šef europske diplomacije. Datum novih pregovora ostaje otvoren. Ovisi o političkoj volji dvojice čelnika, kažu u Bruxellesu.

- Ako diplomacija pregovorima nastoji riješiti sve probleme u odnosima Beograda i Prištine, a na tragu normalizacije stanja, tada jednostrani potezi nisu normalni i prihvatljivi. Kod nekih država oni izazivaju tek umjerenu reakciju, bez prave i čvrste osude, kazao je srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković.

Četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora, u Beogradu je danas napokon formirana nova Skupština, u koju se i formalno vraća srbijanska oporba.

Vučić je kupio malo vremena, ali nakon skorog formiranja vlade, opet na dnevni red dolazi uvođenje sankcija Moskvi. A neuralgično Kosovo u toj priči samo je dio sustava spojenih posuda i neprestane Vučićeve trgovine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!